БДЖ купува 16 нови влака за близо 300 млн. лева


БДЖ купува 16 нови влака за близо 300 млн. лева
Снимка: iStock

15846

"БДЖ – Пътнически превози" ЕООД купува 16 нови електрически мотрисни влака на обща стойност 296 145 453 лева с ДДС, става ясно от негово обявление в Агенцията за обществени поръчки.

Освен покупката на мотрисите с повишено ниво на комфорт за бързи влакове, се изисква и пълна техническа поддръжка.

Изпълнителят е задължен за своя сметка да въведе в експлоатация електрическите мотрисни влакове. Окончателното им приемане ще се осъществи след извършване на стационарни функционални проби на механичното и електрическо оборудване, устройствата и системите на всеки влак.

Част от техническите изисквания са мотрисите да бъдат 4 или 5 секционни с повишен комфорт за пътниците, секции с първа, втора класа и места за трудноподвижни лица и детски колички, видеонаблюдение, Wi-Fi и възможност за кетъринг зона.

Експлоатационната скорост е 160 км/ч, като параметрите са съобразени както с моментното състояние на железопътната инфраструктура, така и с програмата за инвестиции и развитие на ДП "Национална компания железопътна инфраструктура", се сочи в съобщение на БДЖ.

Основни критерии на поръчката са покупната цена на мотрисите, както и стойността на тяхната поддръжка и разходите за превоз на единица пътник. Поръчката ще се проведе на два етапа - заявление за участие и подаване на технически и ценови оферти.

Очаква се новопроизведените електрически мотриси да се доставят в рамките на 36 месеца от датата на подписване на договора, а първият влак да бъде доставен 24 месеца след неговото подписване.

Процедурата е част от общия план за подобряване на условията за превоз на пътници и стратегическо развитие на държавните железници, включващ обновяване на съществуващия парк и закупуване на нов подвижен състав, като по този начин  дружеството ще отговори на предизвикателствата в съвременните конкурентни условия, е посочено още в съобщението.

Днес бе докладван и договорът, който БДЖ подписа за ремонт и поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси Siemens. Избраният изпълнител е Alstom Transport - Румъния.

Поръчката бе за "Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД".

През първите 6 месеца след подписване на договора Alstom Transport ще извършат подготовка за осъществяване на планираните ремонти, след което ще започнат възстановяването на няколко мотриси, които отдавна са спрени от експлоатация поради изключително тежкото им състояние.

След като бъдат рехабилитирани 46-те мотриси, те ще бъдат експлоатирани безпроблемно в следващите 10 години.

Стойността по договора, която е за изпълнение на мащабната процедура, е за близо 137 млн. лв. за срок от 5 години.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички