БДЖ преговаря за купуването на 100 вагона от Германия


БДЖ преговаря за купуването на 100 вагона от Германия
Снимка: БГНЕС

4367

БДЖ води преговори за купуването около 100 вагона, ползвани и поддържани от германските железници до 2019 година. Това съобщи ръководството на дружеството на обществено обсъждане, посветено на обновяването на подвижния състав за българската железница, предаде "Дарик".

Мениджърите на компанията планират ремонт на мотрисите „Сименс“, който да подсигури крайградските линии в следващите 12-13 години. Предвижда се и капитален ремонт на по 15 локомотива годишно, като той ще включва модернизация за скорост 160 км/ч. До края на годината трябва да стартира поръчката за нов подвижен състав, но първите доставки ще са възможни едва през 2023 година.

Според първоначалните изчисления закупуването на ползвани и поддържани от Дойче бан вагони ще изисква по-малка инвестиция от ремонтирането и модернизирането на собствените вагони, посочи председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Григори Григоров.

"Това са 15-годишни вагони, които са повече от два пъти и половина по-млади от нашите. Поддържани по всички стандарти в Германия. Съвместими с нашите системи", заяви Григоров.

Цената би била между 3 и 4 милиона евро, с които дружеството разполага, добави Григоров. До края на годината трябва да стартира поръчката за нов подвижен състав, която ще осигури над 4000 места за пътуванията на средни и дълги разстояния.

"Ще бъдат конфигурирани в различни варианти. Средна цена на седалка около 25 хиляди евро. Сумата, която ще бъде необходима е 100 милиона евро. Тя естествено не трябва да бъде заплатена за една година, нито за пет", подчерта още той.

Обществената поръчка за ремонт на мотрисите Сименс е във фаза на извършване на огледи от потенциалните кандидати, а срокът за подаване на оферти е 23 юли.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички