БДЖ: Няма да има разпродаване на активи заради запор на сметки


БДЖ: Няма да има разпродаване на активи заради запор на сметки
Снимка: БГНЕС

2698

Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва. Това съобщават от БДЖ във връзка с публикации за това, че кредитори са запорирали милиони на БДЖ и че ще се разпродават мотриси и вагони.

Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК. Очаква се решение от Министерство на финансите.

Припомняме, че по-рано днес зам.-транспортният министър Велик Занчев потвърди, че запор има. Запорът е направен миналата седмица, бил частичен и е върху 40 млн. лева. Занчев каза, че в момента холдинг БДЖ дължи общо 103 млн. лева – главница и лихви. Когато се разплатят тези пари, се ликвидира най-проблемният дълг на БДЖ, потвърди зам.-министърът. Търсим решение, за да не се спира оперативната длъжност на дружествата на холдинг БДЖ, отговори Занчев на въпрос какво се прави, за да не се разпродадат вагоните на "Товарни превози". Обсъжда се вариант за държавна помощ, тъй като има нотификация от ЕК. Когато се спрем на даден вариант, ще го спрем, заяви Занчев. Попитан дали има натиск, за да се освободи място на пазара за друг превозвач чрез фактическа ликвидация на "Товарни превози", чиновникът отговори, че не може да гадае.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички