БЕХ изтегли 535 млн. евро заем, за да се разплати с американските централи


БЕХ изтегли 535 млн. евро заем, за да се разплати с американските централи
Снимка: БГНЕС

4543

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изтеглил 535 млн. евро заем, за да се разплати с американските централи AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на финансовите резултати на държавните енергийни дружества.

Подробности по договора не бяха оповестени, защото банковият консорциум, отпуснал кредита, е поискал защита на информацията като търговска тайна.

Петкова уточни, че лихвата е под 4,25%, колкото беше по старата облигационна емисия на БЕХ.

"През миналата 2015 г. групата на „Българският енергиен Холдинг" направи обрат във финансовия си резултат. През 2014 г. БЕХ отчете загуба в размер на 277 млн. лева. Сега финансовият резултат е печалба в размер на 29,6 млн. лева", каза министърът, цитирана от "Фокус". 

„Този обрат в посоката се дължи основно на законодателните промени на двете промени в Закона за енергетиката и на реформите, които бяха предприети в сектора през миналата 2015 г.", подчерта тя.

"Националната електрическа компания" (НЕК) пък е увеличила увеличи приходите си с близо 218 млн. лева и е намалила разходите си с 169 млн. лева.

"НЕК подобри своето финансово състояние, като от отчетена загуба към 31 декември 2014 година от 586 млн. лева, компанията сви този дефицит и намали загубата до 196 млн. лева", коментира Петкова. 

По думите на енергийния министър НЕК изкупува цялата произвеждана енергия от възобновяемите енергийни източници, каквато е тя по преференциални цени. "С пълната либерализация на електроенергийния пазар НЕК няма да бъде в тази си роля на обществен доставчик, с разработването на модела ще се промени целия статут на НЕК, надявам се дружеството наистина да заработи изцяло в рамките на пазарни условия", подчерта Петкова.

АЕЦ Козлодуй пък традиционно реализира положителен финансов резултат. Дружеството е на плюс с 82 млн. лв.

Според Петкова 2015 г. е била много важна и за ЕСО, който е отчел рекордно увеличение на печалбата си спрямо 2014 г. За 2014 г. печалбата на ЕСО е била 19 млн. лв., за 2015 г. е 69 млн. лв. „Много е важно ЕСО да бъде в добро финансово състояние, тъй като основната тежест на ЕСО ще бъде свързана с модернизиране на електропреносната ни мрежа“, заяви Петкова.

20 млн. лв. е финансовият резултат на Булгаргаз за 2015 г. при печалба 5 млн.. лв. за 2014 г. Дружеството положи усилия с подобряване на събираемостта на дружеството, подчерта ресорният министър.

Единствените енергийни дружества, които не са на печалба през 2015 г., са ТЕЦ Марица Изток 2 и Булгартел. Загубите на Марица Изток 2 са 72 млн. лв. Основната причина за това са огромните разходи, които централата прави за покупката на квоти за емисии на парникови газове, уточни енергийният министър, която се зарече да търси начини да заздрави финансово дружеството.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички