БЛС: Защо вината за фалшивите болнични се търси само у лекаря?


БЛС: Защо вината за фалшивите болнични се търси само у лекаря?
Снимка: iStock/Guliver

3478

Лекарите сме интелигенти и диалогични хора и ако има проблем, винаги бихме се отзовали. Издаването на болничен лист, който не кореспондира със здравословното състояние на даден пациент, е издаване на финансов документ с невярно съдържание. При това положение съответният колега попада под ударите на закона и искам да заявя, че нито БЛС, нито Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България ще застанат зад такъв колега и биха протектирали такъв тип действия. При един диалог би следвало да се намери решение по въпроса. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връзка със заканата на премиера, който разпореди проверка за реда, по който се издават болничните и предупреди лекарите. 

Брънзалов допълни, че ако има проблем, то той трябва да се докаже, а отпускът е най-добрият лекар. 

"Има ли субективен фактор, винаги е възможно допускане на грешки", допълни още д-р Брънзалов пред bTV и попита колко от болничните са оспорени от бизнеса и колкото от тях е доказано, че са фалшиви. 

Той попита защо се търси вината у лекаря, след като процесът е двустранен и изрази опасения от лов на вещици.

"Извинявайте, ама в България работникът получава едни пари, а се осигурява на други. Наклепахте лекарското съсловие, защото не работи бизнесът в България", коментира още зам.-председателят на БЛС.

"Много трудно се доказва този документ с невярно съдържание, тъй като издаването на болничния лист и поставянето на диагноза от лекар е една субективна експертиза. Болничният лист се издава въз основа на текущото здравословно състояние. Трудно доказуемо е. Съгласен съм с премиера Борисов, че проблем има и трябва да намерим решение. С учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници и има увеличаване на болничните листове с 20 – 30%", каза от своя страна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички