БНБ вече ще публикува таксите на доставчици на платежни услуги

БНБ вече ще публикува таксите на доставчици на платежни услуги

От 31 октомври на интернет страницата на Българската народна банка (БНБ) е достъпна новата подрубрика "Съпоставяне на такси на доставчици на платежни услуги", съобщи пресцентърът на институцията.

В подрубриката се публикува актуална информация за таксите за потребители (физически лица) на лицензираните от БНБ доставчици на платежни услуги и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната (банки, платежни институции и дружества за електронни пари).

Доставчиците на платежни услуги са задължени да подават информация в БНБ при всяка промяна на таксите, комисионите и лихвените проценти за съответните услуги, като информацията на интернет страницата ще бъде актуализирана към датата на влизане в сила на съответната промяна при доставчика на платежни услуги.

Достъпът на потребителите до тази информация е безплатен.

Най-представителните услуги, свързани с платежна сметка в България, за които се представя информация на интернет страницата за съпоставяне на таксите, са групирани в 5 таблици - общи услуги по сметката (откриване, поддържане, закриване), карти и пари в брой (обслувжане, теглене, плащане, справка), плащания (без карта, кредитен превод, комунални плащания), овърдвафт.

Данните са публикувани в екселски таблици на български и английски език, които могат да се свалят от сайта на БНБ. Доставчиците на платежни услуги са подредени по азбучен ред, като за представяне на информацията се използва еднакъв шрифт и форматиране.

Потребителите могат да уведомяват БНБ при установяване на публикувана неточна информация на интернет адрес press_office@bnbank.org.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.