БСК е против държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК

БСК е против държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК
Източник: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) е твърдо против трите основни бюджета на държавата - основният държавен, този за общественото осигуряване и този на НЗОК.

Липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси, липсата на ефективни механизми за обществено обсъждане и отчитане на публичните позиции, липса на прозрачност на бюджетния процес, на използваната методология, макроикономически основания и прогнози, включително за ръста на производителността на труда, компенсацията на един нает - това са основните аргументи на БСК да каже, че е против бюджет 2019. Камарата недоволства, че "предвиденото значително увеличение на общите разходи по Консолидираната фискална програма (КФП) през 2019 г. спрямо очакваното изпълнение за 2018 г. е безпрецедентно - над 15%, при 6,1% за 2017 спрямо 2016 г., и 2,4% и 4,6% съответно през 2020 и 2021 г."

БСК иска да има повече пари за научна и развойна дейност, да бъде спряна националната програма за саниране и да няма излишни разходи в администрацията.

По отношение на общественото осигуряване, БСК иска промени в пенсионноосигурителната система, вкл. в сферата на медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията, ограничаване на злоупотребите с болничните и по-точни правила за плащане на втора пенсия.

За НЗОК, БСК смята, че с бюджета "не се създават възможности за мотивация и задържане на медицинския персонал и особено за повишаване на неговата квалификация". Камарата е категорична, че няма увеличение на парите за извънболнична помощ, харчи се много за лекарства, и че е "надценено" очакването на държавата да събира повече от осигурителни вноски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.