БСК е твърдо против предложението на Макрон за борба със социалния дъмпинг


БСК е твърдо против предложението на Макрон за борба със социалния дъмпинг
Снимка: Getty Images/Guliver

2934

Българската стопанска камара (БСК) се обяви твърдо против идеята да бъде променена Директива 96/71/ЕО за командироване на работници. Именно промяна на директивата беше една от причините френският президент Еманюел Макрон да гостува в България - заради социалния дъмпинг в транспортния сектор.

От БСК настояват директивата, както и допълнителната директива за прилагането ѝ, да си останат в сегашния си вид.

"Предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС.

Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС. Въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със "социалния дъмпинг" е стъпка към дезинтеграция на Единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията.

Подобно грубо вмешателство в националното законодателство на отделните страни отваря вратата за бъдещи претенции, вкл. поставянето последователно на въпроса за "данъчен дъмпинг", "осигурителен дъмпинг", "здравен дъмпинг" и т.н., а това би срутило фундамента на общия европейски пазар и поставя под съмнение замисъла на неговите създатели.

Политическите обещания не трябва да бъдат за сметка на свободния европейски пазар и конкуренцията. Подобни ключови решения не могат да се взимат, без да е налице консенсус сред заинтересованите страни, както на национално, така и на общоевропейско ниво", казват от БСК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички