БСК се обяви против увеличението на съдебните такси


БСК се обяви против увеличението на съдебните такси
Снимка: БГНЕС

2227

"Разнопосочните действия на законодателната и изпълнителната власт накърняват общественото доверие в институциите и държавността. Ето защо, настояваме законопроектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) да бъде изтеглен от вносителите и да бъде подложен на обществено обсъждане."

Това се казва в писмо на БСК до председателите на Народното събрание и на Министерския съвет - Димитър Главчев и Бойко Борисов, относно намеренията на правителството за намаляване на административната тежест, от една страна, а от друга - увеличаването на съдебните такси чрез проекта за промени в АПК.

В писмото на БСК се казва още:

"Правителството демонстрира решителност за предприемане на бързи и конкретни действия, които целят ограничаване на бюрократичния натиск чрез въвеждане на електронни публични услуги, съкращаващи значително времето и цената за тяхното администриране.

В същото време, сме неприятно изненадани, че действията на законодателния орган по отношение на административния натиск са в посока, обратна на решенията и действията на правителството. Народното събрание прие на първо четене промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), водещи до драстично увеличение на съдебните такси, което препятства достъпа до правосъдие и ограничава възможностите за съдебна защита срещу незаконни актове и действия на администрацията. Законопроектът стигна до пленарна зала без обществено обсъждане, въпреки че засяга основни конституционни права, като правото на достъп до правосъдие и отговорността на администрацията за незаконни действия и актове.

Таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите е увеличена 18 пъти (от 5 на 90 лв.), за неправителствените организации – 90 пъти (от 5 на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 на 450 лв.). Направената предварителна оценка на въздействието не обхваща последиците за бизнеса и гражданите, които очакват защита на своите права и интереси. Така например, в сферата на обществените поръчки и концесиите, характеризирани с висок материален интерес, се предопределя многократно увеличение на съдебните такси и следователно ограничаване на съдебния контрол и нарастване на корупционния риск."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички