БСП е против отпадане на ограниченията за купуване на ниви


БСП е против отпадане на ограниченията за купуване на ниви
Снимка: БГНЕС

2411

БСП е против предложението да отпаднат ограниченията за закупуване на земеделска земя. Земята е национално богатство на България. Тя е предназначена за производство на селскостопанска продукция. Предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тя, нито че тя ще бъде използвана за производство. Трябва да защитим националния си интерес. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията днес.

Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Купувачът ще получава европейски субсидии и то на декар площ. Да си го представим на практика – идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България. Редица други държави в ЕС имат ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Такова е положението в Унгария, Полша, Словакия, Словения и други. Ще поискам среща с председателите на другите парламентарни групи, ще представя нашите аргументи- защо това не трябва да се случва и ще потърся национално съгласие. Земята на България, е тема за национално съгласие. Има възможности за действие. Предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос, заяви Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя съобщи и че, БСП е против отпадане на класа за прослужено време. Според нея това ще доведе до намаляване на доходите на хората.

Дори и сега той да се включи в заплатата, догодина тези заплати няма да растат и ще останат на замразеното състояние от сега. Разбира се, трябва да се стимулират младите специалисти, защото човек с по-голям стаж взима и по-голяма заплата, заради класа, а млади и подготвени хора остават с по-малко заплащане. Т.е. трябва да намерим формата, такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни и адекватни на съвременните условия на труд. Разговарях днес с двамата лидери на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” и другата седмица ще имаме среща и с двата синдиката. Те имат същата позиция. Искаме да обсъдим тези позиции и като парламентарно представена партия да ги отстояваме в НС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички