БСП иска енергийни помощи да се дават на 400 000 семейства

БСП иска енергийни помощи да се дават на 400 000 семейства
Източник: БГНЕС

БСП настоява за увеличение на броя на семействата, които получават помощи за отопление.

На пресконференция в централата на партията лидерът Корнелия Нинова коментира предстоящото увеличение на цената на природния газ, което ще доведе до поскъпването на редица продукти и услуги.

Нинова припомни, че през месец юли токът поскъпна с 2%, а парното – със 7%.

„Смятаме, че много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1,6 млн. души живеят под линията на бедност от 321 лева“, подчерта лидерът на БСП, цитирана от БГНЕС.

В момента 204 635 семейства получават помощи за отопление, но според БСП броят има трябва да бъде увеличен на 400 000. При определянето на броя им използва международен и световен критерий за това енергийна бедност, според който за енергийно бедно се смята семейство, което отделя над 10% от доходите си за енергия.

Нинова заяви, че БСП би увеличила и сумата на енергийните помощи от 347 лв. на 403 лв., с което да бъде покрито очакваното повишаване на цената на енергоизточниците.

Според нея това ще струва на бюджета около 86,2 млн. лв. „Откъде да се вземат тези пари? На 1 август на Министерски съвет 2018 г. премиерът Борисов обяви, че излишъкът е 2,23 млрд. лв. Това не са негови лични пари, въпреки че години наред ги харчи като такива“, каза Нинова и обяви, че това се случва най-често за пътища, които се рушат и за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.