БТПП: Бизнесът иска партиите да разчитат на членски внос, не на дарения и субсидия

БТПП: Бизнесът иска партиите да разчитат на членски внос, не на дарения и субсидия
Източник: БГНЕС

Три от четири компании в България са на мнение, че ако даваната от парите на данъкоплатците субсидия стане 1 лев или изцяло бъде махната, партиите ще почнат да работят по-ефективно. Също толкова компании обаче смятат, че ако субсидията е 1 лев, партиите ще компенсират с пари от бизнеса. Това показва проучване на БТПП.

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си.

Шест от десет компании пък са на позиция, че с 1 лев субсидия ще изчезнат по-малките партии. Но се посочва и, че ако няма шанс някоя партия или партии да трупат „запаси“ от пари на данъкоплатците, политическото състезание на избори ще е по-равностойно.

Интересен аспект от анкетата е, че само 14% от фирмите считат, че е хубаво бизнесът да дарява на партиите. 30% твърдо не искат, а 45% са съгласни да има дарения, само че процесът да е напълно прозрачен и дарения с неизвестен произход да представляват криминално деяние. А цели 67% смятат, че ако ще има дарения от компании и неправителствени организации за партиите, трябва да има и максимален размер. Сега, след измененията на законодателството, таван не е предвиден.

Освен това, фирмите в България масово не искат лимитът на даренията да се определя от размера на компанията (62%), но 78% са „за“ да има лимити, независимо откъде идва политическото финансиране.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.