БТПП: Пенсионери могат да преподават предприемачество на учениците


БТПП: Пенсионери могат да преподават предприемачество на учениците
Снимка: БГНЕС

3415

В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите, веднага ще се подобрят и резултатите. Дано съм лош пророк, но повсеместното вдигане там ще бъде лош пример за непремерено, безусловно увеличение. Особено ако догодина на външното оценяване отново се окаже, че 40% от завършващите са функционално неграмотни. Това коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

"Трябва да се постави ясна перспектива пред учителите. Ако аз бях на мястото на управляващите, бих казал - 10, 20 дори 30% увеличение за всеки учител, чиито ученици показват добри резултати на външното оценяване. Някой е влошил резултатите - съжалявам, за вас няма увеличение. В индустрията 2-3% брак се смята за недопустимо и работникът го изгонват, в образованието при 40% неграмотност им повишават заплатите – това е неприемливо в пазарна икономика. Не сме против увеличението на заплатите, увеличение обаче срещу резултати", обясни Симеонов.

По думите му в страната няма добре обучена работна сила в съзвучие с нуждите на предприятията. "Да погледнем и от гледна точна на родителите - те плащат данъци, значи плащат за обучението на децата си, а когато децата завършат нямат работа или не работят по специалността", допълни той.

Симеонов заяви също, че бизнесът е удовлетворен от вкарването на обучение по предприемачество от първи клас, но много малко предприемачи ще имат възможност да ходят да преподават, затова ще стане по-лесно, ако се ангажират хора в пенсионна възраст. "Пенсионерите са един голям резерв, който като че ли обществото неглижира. Хората, които са в добро здраве и имат знания, могат да преподават. А и ще имат търпението, особено ако вече гледат внучета", каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички