Банкерите виждат чашата наполовина пълна по отношение на кредитирането


Банкерите виждат чашата наполовина пълна по отношение на кредитирането
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2584

Умерен оптимизъм цари сред банкерите по отношение на ръста на кредитирането. Това стана ясно от изразени мнения по време на ежегодната конференция „Банките и бизнесът“.

Според Добромир Добрев, зам.-председател на УС на „Райфайзен“, в последните месеци в кредитирането се усеща плах ръст, по-осезаемо раздвижване има при заемите за бизнеса. „Най-хубавото е, че след стрес тестовете системата се показа като добре капитализирана. Засега несигурността след изборите не влияе пряко на икономиката, дано да е така и занапред“, изрази надежда той.

Рени Пейчева от Прокредит Банк демонстрира още по-голям позитивизъм и заяви, че повечето банки ще завършат годината с нелоши ръстове на отпуснатите кредити. „Банките влагаме големи усилия да убедим клиентите да инвестират. Това е трудно, защото България вече е наводнена от европейски програми с големи грантове. Клиентите се насочват към тях, но ги приемат за даденост, а те са временни и възникват проблеми“, заяви тя. По думите ѝ сред големите предизвикателства пред бизнеса е намирането на добре подготвен персонал, както и липсата на познание как производството да се преструктурира.

Според Кирил Величов от СИБАНК България е на много предно място в Европа по използване на европейски финансови инструменти, което подпомага бизнеса. Важно е обаче как тези инструменти се комбинират с грантовете, смята той.

От Сосиете Женерал Експресбанк очакват 2,7% ръст в корпоративното кредитиране тази година, а до 2020 увеличението да надмине 6 на сто, като голям принос за това ще имат инвестиционните кредити. „Няма да има фундаментални промени при заемите. Банките в България като цяло предлагат еднакви продукти при подобни лихви. Оттук насетне ще се акцентира върху гъвкавостта и индивидуалния подход към клиентите. Бизнесът остава доста предпазлив, съветът ми е представителите му да разчитат на нас като консултанти“, заяви Иван Драгомиров от банката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички