Банки ще дават евтини кредити на бизнеса с пари от ЕС


Банки ще дават евтини кредити на бизнеса с пари от ЕС
Снимка: iStock/Guliver

3088

Банки ще дават евтини кредити за бизнеса с близо 600 млн. евро от фондовете на ЕС. Почти 1,2 млрд. лв. по новите оперативни програми на ЕС "Региони в растеж", "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси" са разпределени за финансови инструменти (ФИ), сочат предварителните оценки на Министерството на финансите.

Tова представляват 10,27% от бюджета на четирите оперативни програми. Тези средства от оперативните програми няма да се дават безвъзмездно на бизнеса, а с тях ще се кредитират печеливши проекти. Финансовите инструменти ще се управляват от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ), или т.нар. Фонд на фондовете. Мениджърското дружество беше създадено през октомври 2015 г. Тогава стартира процесът на структурирането му, който се проведе в сътрудничество със Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Бяха привлечени първокласни кадри с оглед спазването на най-високите стандарти за корпоративно управление. В рамките на няколко месеца бяха разработени всички системи за управление и контрол на дружеството, пише "Стандарт".

В началото на месец март стартираха преговори между Фонда на фондовете и Управляващите органи по четирите оперативни програми по текстовете на финансовите споразумения. Първото от четирите споразумения вече е подписано - по ОПРЧР. Останалите - по ОПРР и ОПИК, ще бъдат подписани всеки момент. Това ще даде начало на процеса по подготовка на тръжни процедури за избор на финансови посредници. В тази връзка предстои подготовката и изпълнението на редица дейности, основните от които са: разработването на комуникационна стратегия и провеждането на комуникационна кампания; разработването на критерии за избор на финансови посредници и индивидуални бизнес планове по отделните финансови инструменти; провеждането на пазарни тестове и последващо детайлизиране на характеристиките на финансовите продукти; подготовка и организация на тръжни процедури за избор на финансови посредници и др.

Банките, които бъдат избрани на финансови посредници по финансовите инструменти, ще оценяват проектите, които кандидатстват за заеми. Планира се още в рамките на тази година да започне обявяването на процедурите за избор на финансови посредници за финансовите инструменти по ОПРР, ОПИК и ОПРЧР. Структурирането на ФИ по ОПОС и провеждането на процедурите за избор на финансови посредници ще се проведе на по-късен етап, след приключване на ключовите действия по реформата във ВиК сектора.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички