Бедни или богати са българските политици?


Бедни или богати са българските политици?
Снимка: БГНЕС

3725

Една интересна статистика предизвика тези дни дискусия къде в Европа "си струва" да бъдеш политик. Ирландско издание е изискало информация от парламентите и правителствата на европейските държави. Кой е най-добре платеният политик на Стария континент и бедни или богати са нашите депутати и министри?

Оказва се, че най-изгодно е да си политик в Италия. Депутатите в парламента в Рим са най-добре платените в Европа. Получават повече от 10 000 евро на месец, но това донякъде е краткосрочна инвестиция, като имаме предвид колко често в Италия има политически кризи и извънредни избори.

В топ 3 е и германският Бундестаг, съобщава Нова телевизия. Депутатите там си докарват близо 10 000 евро. Нашите депутати са предпоследни в класацията. Печелят по около 1500 евро. След тях са само румънските народни представители. Тези 1500 евро обаче не включват допълнителните пари, които родните депутати си докарват от участие в комисии, от командировъчни и бонуси.

Освен това класацията се обръща напълно, когато съотнесем заплатите на политиците към Брутния вътрешен продукт на глава от населението - т.е. към стандарта на живот във всяка страна. Тогава се оказва, че положението на нашите депутати далеч не е толкова окаяно.

По тази статистика те скачат с повече от 20 места нагоре в класацията и акостират на пето място. Доходът им е близо три пъти колкото БВП на човек и това, без да броим колко пари спестяват българските политици от режийни разходи, защото се возят в служебни коли, а някои от тях живеят и във ведомствени апартаменти.

За сравнение в тази класация холандските депутатите са повече от 10 позиции след нашите - на 17-о място. Те са известни с това, че никога не ползват служебен транспорт, а са най-страстните колоездачи в Европа и ходят на работа с велосипеди. В Холандия пред парламента и министерствата почти няма паркинги, а там, където ги има, струват солено и чиновниците си ги плащат от джоба.

Интересно е за какви пари ще се бори бъдещият служебен премиер и малко или много са те в сравнение с доходите на евроколегите му. Оказва се, че новият премиер ще трябва да наследи Бойко Борисов на почетното последно място в класацията на доходите. Той не си докарва и 3000 евро. За сравнение Ангела Меркел взима 27 246 евро на месец. Тя е най-скъпо платеният политик на Стария континент.

Какъв обаче е доходът на премиера спрямо стандарта на живот? Класацията отново придобива други измерения. Рязко се оказва, че българският премиер не е чак толкова беден - не в сравнение с колегите си от Европа, но в сравнение със сънародниците си. Тук той скача с цели 20 места нагоре и от последен става осми. Последен става премиерът на Люксембург Ксавие Бетел. Месечният му доход е около 15 000 евро, но се оказва, че по стандартите на страната това не е чак толкова впечатляваща сума.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички