Беларус иска обединение с Русия, вместо членство в ЕС

Беларус иска обединение с Русия, вместо членство в ЕС
Източник: iStock

Повече от половината граждани на Беларус биха подкрепили съюзна държава между тяхната страна и Русия, установи скорошно проучване, проведено от Белоруската аналитична работилница.

Анкетата, проведена през август, преди да стане известно окончателното предложение за двустранна интеграция между Москва и Минск, установява, че 54,5 на сто от анкетираните предпочитат "съюз на държавите, в който да живеят белорусите".

Този резултат показва нарастване с 9% на проруските настроения в страната, пише BelarusFeed, цитиран от Emerging Europe.

Докато 25 на сто твърдят, че биха предпочели Беларус да се присъедини към Европейския съюз вместо към Русия, приблизително 20 на сто са казали, че не са решили.

Въпреки мнозинството от беларусите, които подкрепят съюз с Русия, преобладаващото мнозинство – 75,6% предпочитат двете страни да останат независими, като само 15,6 на сто подкрепят създаването на единна държава.

През 2018 г. руското правителство представи предложение, което да обедини страната им с Беларус в съответствие с Договора за Съюзна държава от 1999 г., чиято цел беше да създаде конфедерация на двете страни.

Според наблюдатели целта на този план е да се намери легален начин руския президент Владимир Путин да остане на власт, след като сегашният му мандат приключи през 2024 г.

През септември белоруските и руските правителства се споразумяха за създаването на единен данъчен кодекс, докато последното руско предложение включва интеграция в областта на енергетиката, данъчното облагане, банковото дело и социалната политика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.