Беларус към Полша: Стойте настрана от лекарите ни

Беларус към Полша: Стойте настрана от лекарите ни
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди Полша да стои далеч от беларуските лекари, след като страната обяви програма за улесняване на наемането на чуждестранни медицински специалисти, предимно от Беларус и Украйна.

"Ако се развивате добре, моля нахранете собствените си лекари и ги оставете да лекуват хората ви", казва Лукашенко, цитиран от полския новинарски портал Onet Wiadomosci.

Макар да твърди, че не иска да принуждава никого да остане в страната си, президентът твърди, че неговото правителство ще предприеме мерки за предотвратяване на отлива на беларуски здравни специалисти, като започне с двойно увеличение на заплатите до 2025 г.

"Защо те (поляците) се интересуват от специалистите на една диктатура?", иронично отбелязва Лукашенко.

Неговата реакция идва след като полското правителство внесе законопроект, който значително ще облекчи изискванията за лекарите извън ЕС да бъдат наемани на работа в Полша, припомня Emerging Europe.

Според новото законодателство, което може да влезе в сила от 2020 г., лекарите извън ЕС ще могат да работят в страната, като изискванията са само да преминат медицински изпит и да владеят свободно полски език.

Целта на закона е да могат да се наемат лекари извън ЕС за фиксиран период от не повече от 5 години, каза заместник-министърът на здравеопазването на Полша Йозеф Шчурек Желазко пред полския всекидневник Fakt.

Страната изпитва недостиг от поне 68 000 медици, показват данните на Висшия медицински съвет на Полша (браншовата организация на полските здравни специалисти).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.