Безконтролният фракинг замърсява питейната вода с химикали

Безконтролният фракинг замърсява питейната вода с химикали
Източник: Gettyimages

Добиването на нефт и газ чрез хидравлично разбиване не представлява заплаха за околната среда при съблюдаването на определени мерки за безопасност, но в случай на нарушаването им може сериозно да засегне запасите от питейна вода. Това заключение се съдържа в нов доклад на федералната агенция за Агенцията за опазване на природната среда на САЩ, цитиран от ТАСС.

Проучването е изготвено по искане от Конгреса от 2010 г., а разходите за осъществяването му са над 30 милиона долара.

Експертите установили, че в някои случаи методът на хоризонталното сондиране и хидравличното разбиване, известен като фракинг, причинява замърсяване на подпочвените води с химикали. Като цяло обаче, използването му в САЩ "не е оказало голямо и трайно влияние върху запасите от питейна вода", се казва в доклада.

Заключенията в документа потвърждават предишните заключения на учените за безопасността на фракинга. В същото време екологични организации заявиха, че последствията от използването на този метод не е проучен докрай. Новото проучване "има ограничен характер и засяга само един аспект на проблема", смята сътрудникът на Съвета за защита на природните ресурси Ейми Мол.

Използването на най-новите технологии, включително метода на хоризонтално сондиране и хидравличното разбиване за разработване на богатите на въглеводороди, но трудно достъпни шисти, позволи на САЩ през последните 10 години да увеличи производството на природен газ с почти една трета. В тази връзка президентът Барак Обама заяви, че до 2020 г. САЩ ще бъдат в състояние да се превърнат от вносител - в износител на природен газ. Енергийните компании очакват, че тези технологии ще бъдат широко използвани и за добив на петрол в Северна Америка.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.