Безконтролният фракинг замърсява питейната вода с химикали


Безконтролният фракинг замърсява питейната вода с химикали
Снимка: Gettyimages

4047

Добиването на нефт и газ чрез хидравлично разбиване не представлява заплаха за околната среда при съблюдаването на определени мерки за безопасност, но в случай на нарушаването им може сериозно да засегне запасите от питейна вода. Това заключение се съдържа в нов доклад на федералната агенция за Агенцията за опазване на природната среда на САЩ, цитиран от ТАСС.

Проучването е изготвено по искане от Конгреса от 2010 г., а разходите за осъществяването му са над 30 милиона долара.

Експертите установили, че в някои случаи методът на хоризонталното сондиране и хидравличното разбиване, известен като фракинг, причинява замърсяване на подпочвените води с химикали. Като цяло обаче, използването му в САЩ "не е оказало голямо и трайно влияние върху запасите от питейна вода", се казва в доклада.

Заключенията в документа потвърждават предишните заключения на учените за безопасността на фракинга. В същото време екологични организации заявиха, че последствията от използването на този метод не е проучен докрай. Новото проучване "има ограничен характер и засяга само един аспект на проблема", смята сътрудникът на Съвета за защита на природните ресурси Ейми Мол.

Използването на най-новите технологии, включително метода на хоризонтално сондиране и хидравличното разбиване за разработване на богатите на въглеводороди, но трудно достъпни шисти, позволи на САЩ през последните 10 години да увеличи производството на природен газ с почти една трета. В тази връзка президентът Барак Обама заяви, че до 2020 г. САЩ ще бъдат в състояние да се превърнат от вносител - в износител на природен газ. Енергийните компании очакват, че тези технологии ще бъдат широко използвани и за добив на петрол в Северна Америка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички