Безлихвени заеми за закъсали общини, но само ако представят оздравителни планове

Безлихвени заеми за закъсали общини, но само ако представят оздравителни планове

Общини пред фалит или в лошо финансово състояние може да бъдат спасявани от държавата с безлихвени заеми. Условието обаче е кметовете им да напишат оздравителни планове, каквито правят банките, да одобрят общинските съвети и да ги представят на финансовия министър. Планът ще е за 1 до 3 години и при всяко нарушаване ще се спират парите.

Това предвижда поправка на закона за публичните финанси, която бюджетната комисия прие на второ четене, съобщава "24 часа". При определени условия част от дълговете може да бъдат опрощавани. С наредба към закона ще се разпишат критерии за свръхзадлъжнялост. Засега е ясно, че оздравителни планове трябва да пишат кметствата със задължения, над 3 пъти по-високи от годишните им бюджети.

Справка на финансите сочи, че най-вероятно процедурата ще включи Сливен с 19 млн. лв. дългове, Перник с 14 млн., Кърджали с 12 млн. лв., Велинград - 11 млн. лв. и Видин със 7 млн. лв. Друга поправка, записана в одобрения закон, предлага да се въведат лимити, които да ограничат поемане на нови дългове не само от общини, а и от агенции и ведомства. Аргументът е, че това може да вдигне съществено държавния дълг.

Хазната да може да показва временен дефицит и над 3%, ако това се дължи на големи инвестиционни проекти или на важни структурни реформи, предвиждат още поправките в закона. Това може да продължи не повече от 4 г. и само ако проектите са с голяма обществена полза.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.