Безработицата сред студентите не надхвърли 4% за първи път от години

Безработицата сред студентите не надхвърли 4% за първи път от години
Източник: БГНЕС

Безработицата сред студентите в страната за първи път от седем години насам не надхвърля 4 на сто в нито едно професионално направление. Това сочат данните от осмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България, предава БНР.

За поредна година най-висока степен на приложение на придобитото висше образование се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Рейтингът на университетите трябва да подпомага кандидат-студентите в избора им на бъдеща специалност.

Рейтинговата система дава ценна информация на студентите, като например, в кои специалности завършилите получават най-високи средни доходи или в кои направления има безработица. Системата сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научните изследвания, социално-битовите и административни услуги, престижа, както и реализацията на пазара на труда.

От Министерството на образованието предупреждават студентите, че резултатите от класацията трябва да се използват само като начало на едно по-детайлно проучване на възможностите за обучение, предлагани от българските висши училища.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.