Безработицата във Франция стигна 10%


Безработицата във Франция стигна 10%
Снимка: Getty Images/Guliver

2444

Безработицата във Франция нарасна изненадващо през третото тримесечие, показват данни на френската статистика Insee, което може да постави под съмнение преизбирането на президента Франсоа Оланд през следващата година.

Нивото на безработица нарасна през третото тримесечие до 10,0% при очаквания за стабилизация на ниво от 9,9%. Това представлява първо повишение на френската безработица на тримесечна база от 12 месеца насам (от третото тримесечие на 2015-а година), съобщава БНР.

През трите месеца до края на септември броят на безработните французи се повиши с 31 хиляди до 2,8 милиона, като само в рамките на континентална част на страната (изключвайки задграничните територии) нивото на безработица се повиши с 0,1% до 9,7 на сто.

В същото време нивото на заетост сред френското трудово население се понижи през третото тримесечие до 64,6% от 64,7% през периода април - юни.

Днешните изненадващо слаби данни не са добра новина за френския президент Оланд, който нееднократно заяви, че няма да се кандидатира за нов управленски мандат през пролетта на 2017-а година, ако неговото управление не успее да намали безработицата до края на текущата година. Последните проучвания на общественото мнение показват, че лидерът на Социалистическата партия вече е доста непопулярен и би имал малък шанс да спечели следващите избори, ако се кандидатира отново.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички