Безработицата във Великобритания продължава да пада


Безработицата във Великобритания продължава да пада
Снимка: Getty Images/Guliver

2375

Безработицата във Великобритания стигна до най-ниското си ниво от 42 години насам, но ръстът на заплатите остава далеч под общата инфлация, сочат последните статистически данни.

Процентът на безработицата спадна до 4,3% през второто тримесечие на годината, отбелязвайки най-ниското ниво от 1975 г. насам, се казва в съобщение на Службата за национална статистика (ОНС).

Заетостта пък достигна рекордно високо ниво от 32,1 милиона служители, като броят на заетите се увеличи с 181 000 до юли 2017 г. Общо 1,46 милиона души са регистрирани като безработни към средата на година.

Все пак ръстът на заплатите продължава да изостава от годишната инфлация на Острова, която през август се равнява на 2,9% в сравнение с 2,6% през юли. Средните приходи нарастват с 2,1% на годишна база през тримесечието, под очакванията на Bloomberg за 2,3%.

"Създаването на толкова работни места е огромна история на успеха в Обединеното кралство", каза Иън Стюарт, главен икономист в „Deloitte”.

"Въпреки несигурността около Брекзит и по-бавния растеж, Великобритания продължава да генерира все по-ниска безработица и все повече работни места."

Правителството обяви вчера намерението си да повиши заплатите на всички работещи в публичния сектор с повече от 1 процентен пункта след няколко години строги икономии. Първите, които ще се възползват от мярката, са полицейски служители, които ще получат с 2 на сто по-високо възнаграждение.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички