Бил Гейтс е платил 10 млрд. долара данъци и смята, че са малко

Бил Гейтс е платил 10 млрд. долара данъци и смята, че са малко
Източник: Getty Images/Guliver

Плащат ли богатите справедливи данъци? Милиардерът Бил Гейтс заяви, че въпреки че е платил налози в размер на 10 млрд. долара, мисли, че е трябвало да бъде таксуван повече.

Отговаряйки на въпрос на потребител в платформата Reddit, основателят на Microsoft заяви, че американската данъчна система трябва да бъде по-прогресивна и богаташите да дават по-голям дял.

"Ако хората искат правителството да прави повече, то трябва да бъде финансирано. Имаме нужда от подобрение в образованието и здравеопазването. Така че, да, аз съм платил 10 млрд., но трябваше да платя повече върху капиталовите си приходи", допълва той. 

Гейтс също така предлага по-висок данък наследство за заможните хора. Освен това смята, че те трябва да бъдат таксувани, когато продават активите си, не когато харчат парите си. Не иска обаче да се вдигат потребителските данъци, защото те "удрят" по-скоро бедните и средната класа.

Богатството на Бил Гейтс се равнява на около 98,2 млрд. долара.

Най-състоятелният 1% от хората в САЩ плащат една пета от всички данъци, които нацията събира (22,9%), но и получават една пета от доходите.  

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.