Биткойн е новото злато

Биткойн е новото злато
Източник: iStock/Guliver

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

Биткойн, макар и все още да е популярен финансов инструмент, изглежда все по-малко като валута. Редица компании за онлайн плащания престанаха да го приемат срещу продукти и услуги. Дори една конференция на тема криптовалути в Маями не пожела да го ползва за таксите за присъствие.

Има три причини биткойн да не е успешен като валута - две технически и една икономическа. От технологична гледна точка, използването на виртуалните пари е бавно и трудоемко. Също така изисква посредничеството на "миньори" за верифициране на транзакциите, които компенсира чрез създаването на нови биткойни. Това вероятно скоро ще престане, тъй като на тях ще започне да се плаща от таксите за транзакциите.

За да разберете растежа на Китай, погледнете китайските туристи

Анализ на Трейси Чен за Bloomberg Ако искате по-добре да разберете как китайските потребители трансформират света,...

Силно вероятно е тези технологични проблеми да се разрешат или от биткойн, или от конкурентни криптовалути. Множество умни хора работят по тях. Има обаче и икономическа причина биткойн никога да не се използват колкото парите - добрите финансови инструменти не стават добри валути и обратното.

Така че виртуалните валути няма да бъдат истински валути, освен за наркобосовете и други хора, които не могат да използват нормални начини за плащане. Но ще бъдат ли добри финансови инвестиции? Някои от тях - не. Ще има много измами, част от тях бързо ще бъдат забравени. Но други може и да станат печеливши като вложения и да поскъпват в продължение на десетилетия.

Страшно ли е еврото за България?

Присъединяването на България към еврозоната е засега далечна, дори съвсем хипотетична перспектива. Но за някои тя в...

Подобен феномен вече се е случвал - със златото. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет някога се подиграваше с него като с инструмент. Но цената на жълтия метал се изкачи нагоре значително от 70-те години на миналия век досега.

Защо се случи това? Една от причините е, че златото все пак се ползва за нещо - за бижута и в някои индустрии, така че количеството му бавно намалява. Другата причина обаче е, че хората просто вярват в него. В крайна сметка, стойността на един актив е колкото хората вярват, че е. Мнозина дори смятат, че някой ден хартиените пари ще изчезнат и ще бъдат заменени от злато. Дори възходът на биткойна още не е убил тази теория. Може би заради дълбоко вградената ни колективна памет за Средновековието, когато жълтият метал е бил на най-голяма почит. Може би защото светът се насочва към нов подобен период.

Възможно е биткойн и други криптовалути никога да не ударят нулата, дори да не се използват за нещо конкретно. Те също представляват част от вярването, че хартиените пари са обречени и че базираните на тях системи ще колабират. И затова когато се чудите в коя виртуална валута да инвестирате, е най-добре да гледате коя изразява най-дългосрочния скептицизъм относно традиционните пари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.