Бивш банкер от Goldman Sachs става финансов министър на САЩ


Бивш банкер от Goldman Sachs става финансов министър на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

3424

Стивън Мнучин, ветеран от Уолстрийт и бивш банкер от инвестиционната банка Goldman Sachs, ще поеме поста финансов министър в администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Това съобщи самият Мнучин пред CNBC.

На този пост финансистът ще е водещият фактор за насочване на икономиката в определено русло, ще надзирава събирането на данъци, налагането на международни санкции, управлението на публичния дълг и ще е връзка между администрацията, финансовите пазари и бизнесмените.

Мнучин е дарявал повече пари за кампании на демократите и те бяха шокирани, когато заложи на Доналд Тръмп и се премести в неговата кампания. Там той отговаряше за набирането на средства от хиляди малки донори в опит да догони значителната финансова преднина на щаба на демократите.

Wall Street Journal коментира, че с наближаването на президентските избори повечето ръководители на компании и банки на Уолстрийт са били сигурни, че който и да спечели, със сигурност следващият финансов министър на САЩ няма да е от Goldman Sachs. Причината била, че репутацията на банката в обществото била толкова опетнена от финансовата криза, че никой не би рискувал да предложи неин служител, а и да го направи, той едва ли ще бъде одобрен.

Това прави номинацията на 53-годишния Мнучин още по-необичайна - той е работил там 17 години, като още през 1994 г. става партньор в банковата група. Goldman Sachs е смятана за пример за влиянието на Уолстрийт върху администрацията.

Бизнесекзит

Междувременно Доналд Тръмп обяви, че ще проведе пресконференция на 15 декември, на която ще обсъди с медиите излизането си от бизнеса.

„В Ню Йорк заедно с децата си ще проведа голяма пресконференция, на която да обсъдя излизането си от бизнеса, за да мога да се съсредоточа върху управлението на страната и да направя Америка отново велика. Законът не ме задължава да направя това, но като президент чувствам, че е важно по всякакъв начин да избегна конфликт на интереси“, написа Тръмп.

Съобщението му идва ден, след като конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до председателя на комисията по надзор и държавни реформи в Камарата на представителите – републиканеца Джейсън Чафетс, в което искат разследване за конфликт на интереси срещу бъдещия стопанин на Белия дом.

В момента Тръмп е президент и изпълнителен директор на своята семейна компания Trump Organization. Негови трима заместници са децата му Иванка, Ерик и Доналд-младши. Тръмп получава значително състояние в наследство от баща си, който се е занимавал със строителство в нюйоркските квартали Бруклин и Куинс преди Втората световна война.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички