Бивш министър: Общественото здравеопазване започва да се подменя с частно

Бивш министър: Общественото здравеопазване започва да се подменя с частно
Източник: iStock/Guliver

Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната ни политика е пълен провал. Това заяви  председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Липсва анализ, как се образуват цените на клиничните пътеки уточни д-р Виткова пред "Фокус" и добави, че 50 % от разходите за лечение идват от джоба на пациентите и тенденцията е те да нарастват. „Това се случва в нашето здравеопазване. И трябва да сме слепи, за да не видим. Извънболничната помощ е вече 95% приватизирана. Тук-таме мъждукат някакви поликлиники – най-вече в София и в някой и друг голям град. Всичко друго е частно здравеопазване. Болничната помощ от общественият сектор е в тежка криза. Тя, първо, е кадрова криза; второ, е финансова и управленска. Единствено се откриват все нови и нови частни лечебни заведения. Ако държавните ни мъже и жени не го виждат, ние като общество би трябвало да потърсим отговорност за това, което се случва, защото то е съпроводено без всякакво нормативно основание с непрекъснат ръст на личните разходи за здравеопазване. В областните градове основни профили на медицината вече ги няма – няма специалисти. В докладите на Европейската комисия се говори за това, че здравеопазването води до ограничаване на достъпа – първо, защото вече няма кадри и второ, защото хората нямат средства.“

Д-р Виткова каза още, че работните групи, създадени от министъра на здравеопазването за постигането на консенсус по модела за здравна реформа, не са стигнали до единодушие. Тя уточни, че е била пропусната възможността работните групи да се произнесат за проблемите във всеки от секторите, по които са били създадени, а са се фокусирали единствено върху един от двата предложени от министъра модели: демонополизация на НЗОК или запазването ѝ с включването на застрахователите. Липсва какъвто и да било анализ на базата на какво са направени тези модели, каза още д-р Виткова и даде за пример неяснотата, как се образуват цените на клиничните пътеки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.