Бивш шеф на "Пирогов": На 50 или на 500 м от болницата - внезапната смърт не прощава

Бивш шеф на Пирогов: На 50 или на 500 м от болницата - внезапната смърт не прощава
Източник: iStock/Guliver

"Дали на 50 или на 500 метра от болница - внезапната смърт не прощава. Ако помогнете, а може и да попречите - ще ви съдят. Човек може да умре навсякъде, внезапната смърт е нещо чудовищно." Така бившият директор на "Пирогов" проф. Милан Миланов коментира инцидента, в който мъж почина пред столична болница. 

Той даде пример с правилата в САЩ, където, по думите му, ако лекар види човек в беда на улицата, трябва да позвъни на Спешна помощ и да не се намесва.

По думите му законът не може да засегне всички прецеденти, а на първо място стои законът.

"Всяка болница или поликлиника има задължението да изготви вътрешен правилник, по който се забранява напускането на работното място. И законът, и правилникът защитават единствено правата на пациентите.", каза още проф. Миланов пред bTV и допълни, че болницата не може да се напуска без причина, за да бъде осигурени лечението на пациентите в нея.  

Той обясни още, че не разчита на думите на близките, тъй като за тях прецедентът е 100%. Проф. Миланов заяви и, че не вярва на резултатите от проверката по случая, тъй като тя не се извършва от лекари.

Припомняме, че на 24 април възрастен мъж почина пред V-та Градска болница в столицата, малко след като е бил изписан. Близки са потърсили помощ, но никой не се е отзовал.

"Върнахме се в болницата, чакахме някой да слезе от хирургията. След това влезе някой да го разпитва за социалния му статус. Звъннахме на 112, хората взеха присърце случая, но беше късно", разказа Пламен Стойков, който е станал свидетел на трагедията.

Той допълни, че слезналата служителка обяснила, че човекът можело да симулира. Много били хората, които го правили, за да си осигурят подслон.

"Пациентът е бил с множество заболявания. Бил е изписан стабилен, в добро състояние. Нямам информация близките да са потърсили помощ от колегите", заяви Борил Петров, директор на Пета МБАЛ - София.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.