Бивш шеф на Агенцията за трансплантации: 1/3 от служителите идваха да си починат


Бивш шеф на Агенцията за трансплантации: 1/3 от служителите идваха да си починат
Снимка: Actualno.com/Боян Кърпачев

2565

Накратко 1/3 от хората въобще нямаха място в агенцията, като позиция и специализация, като специалност. Те идваха да си починат, да си изгледат филмите, не случайно го казвам и да изпият кафето, след което след обедната почивка да се съберат на чаша вино и да и си тръгнат. Това каза бившият шеф на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова пред bTV.

По думите ѝ, когато тя била назначена на поста "на практика донорството беше нула, защото 0,3 донора в мозъчна смърт на милион население е по-малко от 0,5 клони към нула. През последните години средното увеличение е 8."

"Ние трябва да развиваме тази програма. Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от-до. Но това, не означава, че хората, които чакат в момента трябва да бъдат оставени без друг шанс", каза още тя.

"Ние имаме договор с Евтротрансплант. Този договор е в действие. Не е вярно, че министерството не е информирано, информирано е навреме, още повече след изтичане на договора с Виена, който е с конкретната болница, която ще приеме нашите пациенти има много сериозна кореспонденция в МЗ, в която аз обяснявам, защо е важно да продължим, в която аз обяснявам, че отнема минимум година, най-малко за да се стартира една такава програма наново и от мен се иска да търся държава извън Евротрансплант или извън Виена договор. Това е ясно написано, така че няма неуведомени хора.", категорична бе Симеонова.

"Докато действаше договорът с Виена също от мен се искаше да търся втора оферта за всички тези пациенти, което е абсолютно неправилно, тъй като има действащ договор, който е одобрен от Министерството", каза още д-р Симеонова.

"Всъщност от февруари 2017 година се започна една атака, защото аз вече отидох в министерството, при новия екип, за да попитам защо нямам отговор, защото аз мога да водя преговори с Виена, които стават чрез Евротрансплант, вече бяха влезнали и новите правила в сила, но все пак отговорно е министерството да каже своята дума", обясни Мариана Симеонова.

Заради прекъснатите отношения с виенската болница е разпоредена и проверка.

"А аз се чух с министър Ананиев, веднага след това и му казах - министър Ананиев 2 проверки за едно и също нещо в рамките на 2 месеца, означават следното, първия резултатът не ни харесва, трябва да се сдобием с втори", посочи Мариана Симеонова.

"Другото, което чух е, че за да имаме договор с Евротрансплант, трябва да имаме 10 донора на милион население! Абсолютно невярно, защото това е за да станем пълноправен член, нещо което също подлежи на обсъждане, ако стигнем до там, защото това означава нашите пациенти, които чакат да бъдат в общи листи с други 8 държави", обясни Мариана Симеонова.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички