Бивш служител на АПИ обясни как са изтекли милионите за АМ "Марица"


Бивш служител на АПИ обясни как са изтекли милионите за АМ "Марица"
Снимка: БГНЕС

2920

Бившият служител на АПИ Илия Запрянов, който е бил зам.-ръководител на надзора за лот 1 на АМ "Марица" до 2014 г., обясни как са се извършвали нередните, според прокуратурата, дейности по АМ "Марица". Припомняме, че държавното обвинение се захвана с укрепването на лот 1 на магистралата, извършено за 51 млн. лева от "Пътища Пловдив" и "Агромах", след като за строежа на участъка на АМ "Марица" е избран италиански консорциум (бел. ред. - "Кооператива Муратори § Чементисти - Чи Ем Ди").

Първата част от тези 51 млн. лв. е за предварително платените но неизвършени изкопи. Едната манджа я готви АПИ и МРРБ, втората манджа се готви на трасето. Втората не беше добра за ядене – действаше се по схемата – "Пътища Пловдив" за даден месец по сертификат трябва да извърши 30 хил. кубика, но изкопават само 10 и те молят АПИ: "Дайте ни ги тези 20 хил. на зелено и ще ги изкопаем, но не ги изкопават, не ги връщат на червеното и така се образува един „джакпот“. Така обясни случилото се със строителството на АМ "Марица" Илия Запрянов пред bTV. По думите му всичко стана под знанието и ръководството на АПИ и МРРБ.

Подавал съм жалба и съм сезирал Лиляна Павлова, имам две жалби до нея за тези 51 млн., че са рано дадени на "Пътища Пловдив". Нямам отговор, всичко беше замазано. Сезирах Павлова за това, че финансовото изпълнение изпреварва физическото със 17%, а трябва да бъдат равни. "Пътища Пловдив" си усвои тези 22-23 милиона. Ние, инженерите на трасето, виждахме, че изкопите ги няма, но са актувани и се чудихме как ще довършим магистралата. Тази стабилизация е пълна измишльотина за публиката, категорчен беше Запрянов.

По думите му проектът е предвиждал всички отводнителни мероприятия: "Не би трябвало да има това извънредно наводняване. Трябва да се появи нов водоизточник. Когато искате да приберете 20 млн., вие се чудите какво да измислите. Където се появи Лазаров, там се появяват укрепвания."

От 51 млн. лв.  има 22 млн. лв. платени, но неизвършени бетони, затова се принудиха да правят допълнителна сметка за да ги покрият тези милиони, обясни още експертът. Според него "стабилизацията може да бъде проверена стандартно със сонди, няма такава  - има формално отчетена. Пътно–мътно, казват, че не може, но може."

На 32 км на АМ „Марица“, на пресечката с. Добрич и с. Круп – там е построена върху блато, трябваше блатото да се източи, не го източиха. Трябваха 5-6 млн. лв. да се дадат, не махнаха блатото, заловиха я с един пласт от чакъл, но при земетръс магистралата там ще пропадне. Тя ще продължава да пропада, защото има некачествено положен материал и тези пропадания са ясно доказателство, че след като пробата излиза, магистралата не трябва да пропада, разказа още Запрянов.

Той разказа и друг скандален момент от строителството на магистралата: "На магистралата се построи и „Пътя на любовта“ на 22 км така го нарекохме, защото под ръководството на Лазаров се направи отклонение до с. Златна ливада – то не е планирано, няма проекти, извън търга и договора, това вероятно са вторите 25 млн. от 50-те милиона.

Кметицата на Златна ливада е една знойна красавица и 2012 г. дойде и ме попита как да си направи път до нейното село: „Ти ми кажи кой е човекът аз ще се оправя с него.“ Какво правиха, какво струваха, според мен имаше някаква любовна тръпка. Това не е жалко, защото то стана, понеже за любовта няма граници няма… 2-3 млн. е „Ти ми кажи кой е човека аз ще се оправя с него.“

Във включване по телефона инж. Лазаров призна, че има такава отбивка: „И в основния проект я има тази отбивка, това го проверява прокуратурата. Има такъв обслужващ път.“

Гледната точка на Лазар Лазаров

"Поръчката за лот 1 на АМ „Марица” е възложена след изготвянето на открита процедура за проектант и изпълнител на обекта. Италианската компания "Кооператива Муратори § Чементисти - Чи Ем Ди" сезира АПИ за форсмажорни обстоятелства и пропуски относно геологическите проучвания за участъка. Затова и италианците искат 70-80 млн. лева за настъпили вреди. През 2013-14 година е направена проверка за твърденията на италианците, тя установява, че те са правдиви, но след това се прави поръчка, защото дейностите не са типични за строеж на магистрала."

Това обясни бившият директор на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. Обществената поръчка е спечелена по критерий най-ниска цена, добави той.

Припомняме, че в случая става въпрос за укрепване на почвата на мястото, където се изгражда лот 1 на АМ „Марица” – от Димитровград до Оризово. Спомнете си какви дъждове бяха по това време, аргументира се Лазаров.

На директен въпрос имало ли е нарочна среща в АПИ, на която държавната институция се е разбрала да даде работата на „Пътища Пловдив” и „Агромах”, бившият шеф на агенцията отговори уклончиво. Среща имаше, но цена да се е обсъждало ... няма как техническото задание да определи методите и цената на поръчката, бяха думите на Лазаров пред БНТ. Той изрично каза, че по това време „Пътища Пловдив” не е управлявана от Георги Гергов – по Търговския регистър. В периода ми на директор на АПИ не съм се срещал с г-н Гергов, каза още Лазаров.

Много по-сериозни дейности сме завършвали за два месеца – така бившият шеф на АПИ коментира твърдението на прокуратурата, че не е възможно работата по укрепване на участъка да бъде извършена за толкова време. Ако тези дейности не бяха извършени, щеше да се случи трагедия – магистралата нямаше да бъде завършена, подчерта Лазаров. Той сподели, че още след сигнала на депутатите от БСП Кирил Добрев и Жельо Бойчев от лятото на миналата година е започнало по разследването на случая, като АПИ предала всички документи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички