Бивш служител на Facebook: Там имат проблем с чернокожите

Бивш служител на Facebook: Там имат проблем с чернокожите
Източник: Getty Images/Guliver

Поредни критики към Facebook, но този път не по темите "руска намеса в американските избори" и "фалшиви новини". Бившият служител на компанията Марк Лъки публикува свое есе, в което твърди, че там има негативно отношение спрямо чернокожите.

Лъки е работел като мениджър "Партньорства" във Facebook. Според есето му, публикувано и в самата социална мрежа, компанията наема много малко чернокожи служители, а вече работещите там маргинализира. По официални данни само 4% от всички кадри във Facebook са чернокожи.

Бившият мениджър обяснява, че се е чувствал като аутсайдер в кампуса на технологичния гигант и често е бил обект на ненужно агресивни проверки от страна на охраната. "Освен това поне два или три пъти дневно ми се е случвало бял колега да погледне директно към мен и демонстративно да провери дали портмонето му е още в него", допълва Лъки.

По думите му от отдел "Човешки ресурси" не са взимали достатъчно мерки да прекратят подобно поведение. А чернокожите служители често били изолирани. "Там се чувстваш странен, не на място, докато по коридорите подминаваш плакати, призоваващи те да си самия себе си", допълва Лъки.

Facebook не е единствената технологична компания с проблем по отношение на служители от разнообразни етноси и групи. Само 2,5% от хората в Google са чернокожи, а в Twitter тези служители заемат едва 3,4% от общия дял.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.