Бивш служител на Facebook: Там имат проблем с чернокожите


Бивш служител на Facebook: Там имат проблем с чернокожите
Снимка: Getty Images/Guliver

2424

Поредни критики към Facebook, но този път не по темите "руска намеса в американските избори" и "фалшиви новини". Бившият служител на компанията Марк Лъки публикува свое есе, в което твърди, че там има негативно отношение спрямо чернокожите.

Лъки е работел като мениджър "Партньорства" във Facebook. Според есето му, публикувано и в самата социална мрежа, компанията наема много малко чернокожи служители, а вече работещите там маргинализира. По официални данни само 4% от всички кадри във Facebook са чернокожи.

Бившият мениджър обяснява, че се е чувствал като аутсайдер в кампуса на технологичния гигант и често е бил обект на ненужно агресивни проверки от страна на охраната. "Освен това поне два или три пъти дневно ми се е случвало бял колега да погледне директно към мен и демонстративно да провери дали портмонето му е още в него", допълва Лъки.

По думите му от отдел "Човешки ресурси" не са взимали достатъчно мерки да прекратят подобно поведение. А чернокожите служители често били изолирани. "Там се чувстваш странен, не на място, докато по коридорите подминаваш плакати, призоваващи те да си самия себе си", допълва Лъки.

Facebook не е единствената технологична компания с проблем по отношение на служители от разнообразни етноси и групи. Само 2,5% от хората в Google са чернокожи, а в Twitter тези служители заемат едва 3,4% от общия дял.

 

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички