Бивша шефка в БНБ изтеглила парите си от КТБ часове преди затварянето на банката

Бивша шефка в БНБ изтеглила парите си от КТБ часове преди затварянето на банката
Източник: БГНЕС

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е уличена от новата Антикорупционна комисия в конфликт на интереси. Причината - буквално часове преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 20 юни, 2014 година, Кордовска е изтеглила личен влог от малко над 64 000 евро (64 195) от банката.

Кордовска изтегля парите в 17:09 часа на 19 юни 2014 година. Сигналът срещу бившия член на ръководството на БНБ е от 2015 година, но бившата Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, която се вля в новата мегаантикорупционна комисия не се произнесла поради липса на кворум, информира в. "24 часа". Едва на 31 май тази година Кордовска е уличена в конфликт на интереси от новото антикорупционно звено.

От решението става ясно, че като ръководител на "Банков надзор" тя е знаела за състоянието на КТБ. На 18 юни лично назначила инспекция в банката. "Разполагала е с информация за всички изходящи парични потоци от КТБ в периода. Следователно в края на 19 юни 2014 година, когато е извършено тегленето, Кордовска е била наясно, че КТБ е в опасност от неплатежоспособност и поставяне под специален надзор", пише в официалното становище. С други думи - Кордовска използвала служебната информация в свой частен интерес.

Банкерката, която в момента е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, се е явила пред комисията за установяване на конфликт на интереси през март 2015 г. Адвокатът ѝ отричал тя да е направила тегленето в последния момент, защото имала вътрешна информация. А председателят на Временната анкетна парламентарна комисия за КТБ и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви през 2015 година, че Кордовска дала обяснение и пред парламента, като обяснила изтеглянето на парите с "техническа грешка".

Решението може да се обжалва пред Софийския административен и пред Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, Кордовска ще бъде глобена до 7 000 лева и лишена от възнаграждението си в деня, когато е била в конфликт, но и това подлежи на обжалване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.