Бившият регионален министър не отговори на редица ключови въпроси


Бившият регионален министър не отговори на редица ключови въпроси
Снимка: БГНЕС

2170

Не мога да твърдя, че в строителството има корупция. Това заяви вече бившият регионален министър Николай Нанков в коментар относно оставката си и случилото се на пътя край Своге, където при автобусна катастрофа преди вече над седмица загинаха 17 души.

Министърът не можа да отговори категорично на няколко възлови въпроса в интервю за bTV. Той беше попитан защо срокът за завършване на пътя е бил на практика удължен двойно и думите му бяха "трудно мога да ви отговоря". Нанков призна, че удължаването не е било свързано с искане на неустойки от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от обединението "Трейс Своге", което рехабилитира пътя. Припомняме, че пътят е приет чак 2016 година, а още след автобусната катастрофа "Трейс" обяви, че съоръжението е завършено през 2014 година и че не знае кой го е поддържал - това било отговорност на АПИ.

Отделно бившият министър призна и, че това, че пътят имал паспорт, не носело пълна гаранция за качество, но с уточнението, че това е негова гледна точка.

Попитан как му се струва и дали е морално, че акционери в "Трейс груп холд" АД са били земеделският министър Румен Порожанов и председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, Нанков също не отговори и препрати въпроса към тях. Припомняме, че освен Порожанов и Кирилов като акционери в "Трейс" се появиха имената на сегашния общински съветник в София и бивш министър на икономиката и енергетиката от първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, както и бившият председател на БСП и на парламента Михаил Миков, и настоящият депутат от БСП Антон Кутев. Като акционери те не са имали право на глас, а са получавали само дивиденти. Порожанов изрично уточни в края на седмицата, че е продал акциите си преди да стане министър. Миков пък обясни, че дал пари на посредник да ги инвестира от негово име, като и двете признания дойдоха пред агенция ПИК, която отдавна е считана за тясно приближена до депутата от ДПС Делян Пеевски.

Нанков обяви и, че относно варовика, който се намира в асфалтовата смес по пътя към Своге, ще говори само с документи. Той не се отрече изцяло от думите си от миналата седмица, че не трябвало да има варовик, а поясни, че може да има определено количество и става въпрос какво да е количеството според пътя - ако е по-натоварен, за тежкотоварни превозни средства, следва пропорцията да е различна от тази, която се прилага при по-лек трафик.

За финал бившият регионален министър обяви, че бъдещето му е отворено и перспективно. "Мога да подпомогна много процеси, не само в политиката и държавата", уверено каза той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички