Бизнес активността в еврозоната се приближи до 6-годишен връх


Бизнес активността в еврозоната се приближи до 6-годишен връх
Снимка: Getty Images / Guliver

1892

През март бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори изненадващо силно до близо 6-годишен връх благодарение на солиден икономически подем в Германия и Франция, показват предварителни резултати от проучване на агенция Markit, цитирани от БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през март до 56,7 пункта от 56,0 пункта през февруари при очаквания за слабо понижение до 55,8 пункта. По този начин бизнес активността остава на територията на експанзия за 45-и пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта) и достигна ниво най-високо от април 2011-а година.

Растежът се ускорява както в промишлената, така и в сферата на услугите, като и двата индекса на агенция Markit достигат 71-месечни върхове (най-високи нива от първите месеци на 2011-а година насам).

Промишленият PMI индекс нараства до 56,2 пункта от 55,4 пункта месец по-рано при средна прогноза на финансовите пазари за понижение до 55,3 пункта. Индексът PMI, измерващ само активността в сферата на услугите, пък се подобрява изненадващо до 56,5 пункта от 55,5 пункта през февруари, като и тук очакванията бяха за негово понижение до 55,3 пункта.

Осредненият общ PMI бизнес индекс за първите три месеца на годината е на ниво 55,7 пункта, което представлява най-добро негово представяне от началото на 2011-а година. В тази връзка главният бизнес икономист в агенция Markit Крис Уилямсън заяви: Предварителните PMI индекси за март са най-добрите от шест години насам и сигнализират за растеж на БВП на еврозоната през първото тримесечие на годината с 0,6% спрямо последните три месеца на 2016-а година.

Според него ускоряването на бизнес растежа в края на първото тримесечие, както и подобряващите се развития при новите поръчки и при наемането на персонал, предполагат, че добрият икономически импулс ще остане устойчив и през второто тримесечие.

Солиден подем до най-високи нива от април 2011-а година насам бележат и индексите на новите поръчки в промишлената и в сферата на услугите, като в същото време бизнес очакванията в еврозоната и индексът, оценяващ нивото на трудова заетост в региона, нарастват до най-високи нива от юли 2012-а година.

Последното проучване на агенция Markit отчита, че ускоряването на икономическата активност подхранва допълнително инфлационния натиск в еврозоната, като ценовият индекс на входа на предприятията нараства с най-солидно темпо от шест години насам.

Днешните доста солидни данни ще направят още по-трудно за ЕЦБ да охлади нарастващите в последно време очаквания, че Централната банка ще започне да премахва част от стимулиращите си мерки в началото на следващата година и дори могат да засилят спекулациите, че подобен ход ще бъде предприет още по-рано.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички