Бизнесът предлага солени глоби за двойния стандарт при храните


Бизнесът предлага солени глоби за двойния стандарт при храните
Снимка: Getty Images/Guliver

2414

Промени в Закона за храните ще борят двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която застана зад инициативата на земеделската кооперация „Произведено в България”, които предлагат проект за изменение и допълнение на Закона за храните. Според тях с тези изменения ще бъдат решени проблемите с двойния стандарт при храните, предаде БГНЕС.

„Проблемът може да бъде решен на национално ниво с контрол и санкции, не с призиви. Той не трябва да се политизира. Вече има индикации, че той ще бъде припознат”, заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той добави, че законът въвежда административна тежест, която се борим да бъде по-малка, но в случая тя е оправдана, защото тя няма да е за българките производители. Още една причина да подкрепим тази инициатива е, че тя подкрепя българските производители, добави още Велев.

Председателят на съюза на земеделските кооперации в България Явор Гечев, че в основата на промените е всяка храна да бъде придружена със сертификат, която да гарантира на българския потребител, че консумираната храна ще е идентична на храната, произведена в съответната страна, а не с по-ниско качество.

„Някой може да възроптае по отношение на нарушаване на конкуренцията, напротив това е защита. Ние не забраняваме нищо, освен това, което противоречи на закона. Тук казваме, че трябва да има определена рецептура, която да е регистрирана в някоя държава членка на ЕС, защото ако не отговаря на тази рецептура и регистрация, продуктът не е законен. Най-вероятно на пазара ни ще продължи да има такива продукти, но ще трябва да се казват по различен начин и потребителят ще трябва да ги познава по друг начин, да не го заблуждават, защото това е нелоялна търговска практика. Прекият ефект от този законопроект е, че тези продукти ще се продават и на по-ниска цена”, заяви Гечев.

Той подчерта, че с тези промени се въвеждат контрол и санкции. Сред тях се регламентират глоби в размер между 10 000 и 20 000 лева ако се установи, че съответната храна не отговаря на посоченото в сертификата, а при повторно нарушение от 40 000 до 50 000 лева.

Гечев настоя ЕС да заложи в директивата създаването на единен регистър на всички стоки, чрез който може да се контролира качеството на храните. Това от своя страна ще доведе до отпадането на сертификатите, издадени от страната-производител, които да придружават стоките, защото и сега Българската агенция по храните може да осъществява контрол, но е необходимо да изпрати писма до агенциите на всичките 28-страни членки, което е трудоемка задача.

Според него повече от година, след като Европа обеща създаването на обща директива нищо не се случва, а имаме нужда от гарантирането на еднаквото качество на стоките и те по-скоро трябваше да създадат регламент, а не да дадат просто насоки.

„Въпреки че сега стоките вървят с документи не се знае дали написаното в тях съответства на регистрацията и рецептата. Аз знам за пет еднакви продукта с различни рецепти”, беше категоричен председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Стана ясно още, че законопроектът е бил внесен в петък от Светла Бъчварова от БСП. Това действие не е било обсъдено с АИКБ и земеделските кооперации.

„Очакваме и Обединените патриоти също да го подкрепят. Съзнаваме, че има опасност от политизиране на законопроекта ни. Ние искаме да имаме подкрепа от повече партии”, заяви Васил Велев от асоциацията.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички