Бизнесът предлага солени глоби за двойния стандарт при храните

Бизнесът предлага солени глоби за двойния стандарт при храните
Източник: Getty Images/Guliver

Промени в Закона за храните ще борят двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която застана зад инициативата на земеделската кооперация „Произведено в България”, които предлагат проект за изменение и допълнение на Закона за храните. Според тях с тези изменения ще бъдат решени проблемите с двойния стандарт при храните, предаде БГНЕС.

„Проблемът може да бъде решен на национално ниво с контрол и санкции, не с призиви. Той не трябва да се политизира. Вече има индикации, че той ще бъде припознат”, заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той добави, че законът въвежда административна тежест, която се борим да бъде по-малка, но в случая тя е оправдана, защото тя няма да е за българките производители. Още една причина да подкрепим тази инициатива е, че тя подкрепя българските производители, добави още Велев.

Председателят на съюза на земеделските кооперации в България Явор Гечев, че в основата на промените е всяка храна да бъде придружена със сертификат, която да гарантира на българския потребител, че консумираната храна ще е идентична на храната, произведена в съответната страна, а не с по-ниско качество.

„Някой може да възроптае по отношение на нарушаване на конкуренцията, напротив това е защита. Ние не забраняваме нищо, освен това, което противоречи на закона. Тук казваме, че трябва да има определена рецептура, която да е регистрирана в някоя държава членка на ЕС, защото ако не отговаря на тази рецептура и регистрация, продуктът не е законен. Най-вероятно на пазара ни ще продължи да има такива продукти, но ще трябва да се казват по различен начин и потребителят ще трябва да ги познава по друг начин, да не го заблуждават, защото това е нелоялна търговска практика. Прекият ефект от този законопроект е, че тези продукти ще се продават и на по-ниска цена”, заяви Гечев.

Той подчерта, че с тези промени се въвеждат контрол и санкции. Сред тях се регламентират глоби в размер между 10 000 и 20 000 лева ако се установи, че съответната храна не отговаря на посоченото в сертификата, а при повторно нарушение от 40 000 до 50 000 лева.

Гечев настоя ЕС да заложи в директивата създаването на единен регистър на всички стоки, чрез който може да се контролира качеството на храните. Това от своя страна ще доведе до отпадането на сертификатите, издадени от страната-производител, които да придружават стоките, защото и сега Българската агенция по храните може да осъществява контрол, но е необходимо да изпрати писма до агенциите на всичките 28-страни членки, което е трудоемка задача.

Според него повече от година, след като Европа обеща създаването на обща директива нищо не се случва, а имаме нужда от гарантирането на еднаквото качество на стоките и те по-скоро трябваше да създадат регламент, а не да дадат просто насоки.

„Въпреки че сега стоките вървят с документи не се знае дали написаното в тях съответства на регистрацията и рецептата. Аз знам за пет еднакви продукта с различни рецепти”, беше категоричен председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Стана ясно още, че законопроектът е бил внесен в петък от Светла Бъчварова от БСП. Това действие не е било обсъдено с АИКБ и земеделските кооперации.

„Очакваме и Обединените патриоти също да го подкрепят. Съзнаваме, че има опасност от политизиране на законопроекта ни. Ние искаме да имаме подкрепа от повече партии”, заяви Васил Велев от асоциацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.