Бизнесът призова за бързо влизане в сила на поправките в Закона за енергетиката

Бизнесът призова за бързо влизане в сила на поправките в Закона за енергетиката
Източник: Thinkstock/ Guliver

Асоциацията на обединените работодателски организации (АОБР) изпрати писмо до председателя на парламента с призив поправките в Закона за енергетиката да влязат в сила час по-скоро.

Според представителите на бизнеса, измененията са важни и навременни. "С тях, предвид новите правила за търговия на свободния пазар на електроенергия, се предотвратява вероятното преустановяване на дейност на значителен брой търговци на електроенергия и оттам - опасността от картелиране (вместо допълнително либерализиране) на пазара. От решаващо значение е поправките да влязат в сила преди лятната ваканция на парламента", уточнява се в писмото. 

Със същия закон е внесена поправка на ЗПСПК, с която се предвижда специфични задължения при приватизация да не могат да бъдат вменявани на купувача за повече от 5 години, като изрично се изключват от това ограничение задълженията за запазване на предмета на дейност, седалището, инвестициите и трудовата заетост. Именно тази поправка предизвика значителен обществен интерес, включително призиви за президентско вето, допълват работодателите.

Те призовават институциите поправките да влязат в сила възможно най-бързо. "Противното би изложило на сериозен риск повечето търговци на електроенергия за прекратяване на дейността им с всички вредни последици от това за пазара на електроенергия, на който се търгува 70% от потребяваната електроенергия у нас", допълват от АОБР.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.