Бизнесът се опасява, че вдигането на осигуровките ще удари ИТ сектора


Бизнесът се опасява, че вдигането на осигуровките ще удари ИТ сектора
Снимка: iStock/Guliver

3028

Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари ИТ сектора у нас, защото там заплатите са и сред най-високите. Това заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната.

„Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери”, посочи Бранков пред bTV.

Ася Гонева, която е национален секретар на КНСБ, посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект.

„Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има , но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места”, коментира Гонева.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете. Ние очаквахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма яснота за втората пенсия и за сребърния фонд. А в момента ни се сервират ръст на минималната работна заплата”, заяви Бранков.

„Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв.”, каза Гонева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички