Бизнесът се ядоса на управляващите за тайни преговори със синдикатите


Бизнесът се ядоса на управляващите за тайни преговори със синдикатите
Снимка: БГНЕС

2256

Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на договорките между правителството и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде увеличен сериозно заедно с максималния осигурителен доход.

Бизнесът е възмутен не само от изненадващия обрат в социално-осигурителните политики, но и от това, че промените са договорени тайно от работодателските организации.

На среща при премиера миналата седмица в отсъствието на социалния министър и работодателите предвиденото за догодина отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии беше отменено, а вместо това бе договорено таванът за всички пенсии - и старите, и новите, да бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева и паралелно да бъде вдигнат максималният осигурителен доход от 2600 лева на 3000 лева.

"Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване", се казва в позицията на организацията.

Според бизнеса "заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни".

Работодателите посочват, че оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.

Затова те настояват за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на Националния осигурителен институт.

"Призоваваме Съвета на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване", заявяват работодателите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички