Бизнесът ще даде на съд спорната наредба за касовите апарати


Бизнесът ще даде на съд спорната наредба за касовите апарати
Снимка: Thinkstock

2441

Българската стопанска камара (БСК) обяви, че организира завеждане на съдебен иск срещу прословутата Наредба Н-18 на Министерството на финансите, позната като "наредбата за касовите апарати", пише в. Сега. 

Бизнес организацията публикува на сайта си призив към всеки, който желае, да се присъедини към инициативата за оспорване пред Върховния административен съд (ВАС) на новите изисквания за регистриране на продажбите. До момента подкрепата си са дали Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българската асоциация на заведенията, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта и над 60 търговски дружества.

Недоволството от свръхрегулацията, която се опитват да наложат НАП и финансовото министерство върху всички фирми, които приемат плащания в брой или с банкови карти, доведе до удължаване на срока за покриване на новите изисквания. За компаниите, ползващи софтуер за управление на продажбите, които са 75% от работещите фирми в страната, крайната дата е 30 септември. Дотогава ръководството на НАП обеща да проведе разговори с търговците от различни браншове, за да се изчистят спорните моменти.

"Направени бяха много опити за разговори и за работни групи, но до момента са възприети малобройни предложения на бизнеса, без съществен принос към преодоляването на основните дефекти в наредбата. Продължава да има разпоредби, които противоречат на българското и европейското законодателство, които ограничават свободната инициатива, увреждат конкуренцията и пораждат дискриминация", коментира адв. Валентин Савов. Все още не е ясно как трябва да бъдат свързани с касови апарати сложните системи за управление на бизнеса, електронните магазини, туроператорите и финтех сектора. Разработчиците на софтуер настояват, че трябва да се търсят модерни решения, вместо да се прилагат предлаганите от НАП остарели технологии.

Въпреки че завеждането на съдебен иск няма да спре изпълнението на наредбата, БСК търси широка подкрепа от всички браншове за бъдещите си правни действия. Посланието е, че белият бизнес не е съгласен с разпоредбите на Наредба Н-18, които налагат непосилна административна тежест, създават рискове от санкции и корупционни практики, ограничават малкия и среден бизнес за сметка на големия, се посочва в публикувания призив.

Освен пред българския съд, БСК ще подаде сигнал и до Европейската комисия заради нарушаване на основните принципи на правото, конкуренцията и стопанската инициатива. Ако ЕК реши, че има нарушаване на европейското право, може да започне процедура за отстраняване на тези нарушения.

БСК очаква реакция от фирмите до 25 април. Камарата посочва, че разходите за изготвяне на жалбата пред ВАС и сигнала до ЕК, извършването на правни анализи на българското и европейското законодателство, правна аргументация, такси и възнаграждения за процесуално представителство, екип от юристи и експерти, ще възлязат на около 24 500 лева с ДДС. Разходите ще бъдат разпределени между всички организации, сдружения, асоциации и дружества, които подкрепят инициативата. Колкото повече организации се присъединят и подкрепят инициативата на БСК, толкова по-ниски ще са разходите за всяка отделна организация или дружество.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички