Близо 1 млн. дка зърнени култури са унищожени в Северна България


Близо 1 млн. дка зърнени култури са унищожени в Северна България
Снимка: БГНЕС

2666

Близо 1 млн. декара зърнени култури са унищожени в Северна България вследствие на падналата градушка. Това съобщи Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ) за "Фокус".

По думите му най-големи са загубите в източната част от област Плевен, западната част от област Русе и почти цялата област Ловеч.

„Унищоженията варират от 10-15% до 100%, като много производители са заплашени от фалит. Поради големината и силата на градушката няма култура, която да е останала незасегната“, коментира още зърнопроизводителят.

Георги Милев обясни, че се водят преговори за разширяване дейността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“.

Още през април НАЗ изпрати писмо до служебния премиер проф. Герджиков с искане за бързи мерки и настояха за закупуване на нужното количество противоградови ракети.

По думите му Милев допълни, че некоректното отношение от страна на застрахователите е принудило голяма част от зърнопроизводителите да спрат да застраховат земите си.

„Обезщетенията не бяха такива, каквито трябваше да бъдат. Предлагаха се всевъзможни схеми, само не и във финансово изражение. А при една такава щета мисля, че финансовите средства са най-важни. Второ, в момента в Европа има заделени такива средства за бедствия в райони в страни от Европейския съюз и може би ще реагираме по най-бързия начин да изпратим писмо до нашето министерство, както и до Комисията по земеделие в Европа и от там евентуално да получим някакво обезщетение. Това са към момента стъпките, които бихме могли да предприемем“, заключи Милев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички