Близо 10 000 работещи са прехвърлили втората си пенсия в НОИ


Близо 10 000 работещи са прехвърлили втората си пенсия в НОИ
Снимка: БГНЕС

2739

9833 работещи българи, родени след 1959 г., са избрали да спрат да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд и са избрали да внасят само за държавната пенсия.

Тези хора са прехвърлили натрупаните средства по индивидуалните си партиди в Сребърния фонд, а пълната им пенсионна осигуровка от 18.8% отива в НОИ, сочат данни на НАП, цитирани от "Сега".

Възможността за прехвърлянето от втория стълб към НОИ влезе в сила в началото на миналата година и към края на февруари тази година от нея са се възползвали под 1% от осигурените във втория стълб. Според последните данни на финансовото министерство към края на януари тази година в Сребърния фонд от индивидуалните партиди на осигурените са влезли над 29 млн. лв.

По изчисления на пенсионните дружества, ако човек има натрупани 1000 лв. по индивидуалната си партида и реши да ги прехвърли в Сребърния фонд, ще загуби за една година 39 лв., защото парите във фонда не носят доходност. По закон дори и да се върне във втория стълб след време, този човек ще вземе само първоначалната сума, която е прехвърлил в Сребърния фонд. По думите на Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове вече имало хора, които отново се връщат в капиталовия стълб, след като са се отказали от него миналата година. Петкова не уточни за колко души става дума. По закон човек може да променя осигуряването си за пенсия - дали да е само в НОИ, или и в частен фонд, само веднъж годишно, и то докато навърши пет години преди възрастта за пенсия. При прехвърляне на 2 хил. лв. от индивидуалната партида, човек би загубил по 78 лв. годишно, при 5 хил. лв. - 195 лв., при 10 хил. лв. - 390 лв., а при 18 хил. лв. - 702 лв., сочат още изчисленията на пенсионните дружества.

Към края на миналата година по данни на Комисията за финансов надзор в универсалните пенсионни фондове има близо 4.5 млн. индивидуални партиди. В професионалните фондове, където се осигуряват само работещите от първа и втора категория труд, родните след 1959 г., има почти 288 хил. партиди. Нетните активи в универсалните фондове са 8.9 млрд. лв., а в професионалните 936 млн. лв. 48% от средствата в УПФ са инвестирани в чужбина.

От 2012 до 2016 г. брутният доход от управлението на средствата на осигурените лица във втория стълб като цяло (универсални и професионални фондове) са близо 1.8 млрд. лв. От тях почти 1.6 млрд. лв. са в универсалните фондове. За такси за тези пет години дружествата са удържали близо 561 млн. лв. от осигурените българи. Останалите 1.222 млрд. лв. са разпределени по индивидуалните партиди на хората.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички