Близо 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство

Близо 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство
Източник: Pixabay

Очакваме между 150-160 хил. тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в село Могилово, община Чирпан, област Стара Загора, предаде "Фокус".

По думите му България има стандартно към 600 хил. декара лозя, 55% от тях са червени, а 45% - бели, като в тях са и десертните сортове.

„Очакваме не по-лоша реколта от миналата година“, заяви Порожанов, като обясни, че за разлика от миналата година през настоящата е имало проблеми с градушки и наводнения. „Там, където нямаме покритие на противоградната система, определено имаше масиви, които пострадаха. Имаше и наводнени лозя - по един или друг начин това се отрази на самите насаждения от гледна точка на добив. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на замия плод и той стана много по-лек“, обясни министърът.

Той заяви, че очаква реколтата тази година да бъде с добра захарност. „Очакваме между 150-160 хил. тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 хил. тона стандартно се използват за производството на ракия. Има и износ - ежегодно от България излизат около 10-20 хил. тона, а и разбира се оцета, който се прави от винарните - между 50-60 хил. тона“, каза още министър Порожанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.