Близо 180 хил. лв. ще отдели ЦИК за разяснителни кампании за изборите


Близо 180 хил. лв. ще отдели ЦИК за разяснителни кампании за изборите
Снимка:

2721

За да знаят българите за какво ще гласуват на 6 ноември тази година, ЦИК ще отдели общо 179 500 лева без ДДС. Парите ще отидат за две разяснителни кампании, тъй като на 6 ноември гласуваме и за президент, и на референдум.

Първата обществена поръчка с прогнозна стойност 69 500 лв. е за избор на фирма, която да изработи "познаваеми и добре приемани логотип, слоган, визии и клипове за кампанията... и за производството на аудио и видеоматериали". Други 110 000 лв. без ДДС ще отидат за "консултантски услуги при създаване и реализиране на интегрирана комуникационна кампания, която да осигури публичност и да повиши познанията и мотивацията на българските граждани за участие в изборите".

Втората фирма ще отговаря за управление на комуникацията през Facebook и интернет страницата на ЦИК и за провеждане на кампанията в интернет медии. За отговорно лице по двете обществени поръчки е определен главният юрисконсулт на ЦИК Николай Желязков, съобщава в. „Сега“.

Информационните кампании, по които ЦИК разпределя средства, често се спъват в съмнения за непрозрачно изразходване на сериозен финансов ресурс. След миналогодишния референдум за електронното гласуване общественият съвет към комисията официално призова парламента и правителството да приемат по-ясна методология за оценка на ефекта от разясненията. Повод за искането стана това, че част от регистрираните за допитването инициативни комитети се оказаха свързани и че те насочиха голяма част от 1 130 000-те лева, които държавата отпусна за агитация под формата на медийни пакети, към няколко неизвестни сайта, без обществена тежест.

След края на референдума през 2015 г. от обществения съвет предупредиха, че при липса на адекватни мерки на предстоящото допитване на 6 ноември може да се стигне до още по-голям бум в регистрацията на комитети.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички