Близо 20% от разходите на българите отиват за поддръжка на жилището


Близо 20% от разходите на българите отиват за поддръжка на жилището
Снимка: БГНЕС

4121

Средният разход на българското домакинство за поддръжка на жилището: вода, отопление, горива, ремонти и др., е бил около 20% от общите му разходи, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в поддръжката на жилищата в страните на ЕС през 2016 г. Средният показател за поддръжка на жилищните нужди в ЕС-28 е бил 24,5%, отчита анализът.

По данни на НСИ средният разход на българското домакинство за миналата година за поддържане на различни жилищни нужди (вода, отопление, ремонти и др.), е бил около 2000 лева. При наличието на около 3 млн. домакинства у нас - за поддръжката и задоволяването на различни жилищни нужди българите са похарчили близо 6 млрд. лева през 2016 г. Някои намират решение и в тегленето на кредит.

Анализът припомня, че около 85% от българите обитават свое собствено жилище при среден показател за ЕС - 70%. Жилищата у нас са около 3,9 милиона броя, като 2,6 млн. са в градовете и около 1,3 млн. - в селата, пише "Дарик".

Почти всички жилища в градовете са имали вода, електричество, тоалетна и баня, но само около 25% са били с централно парно отопление. При жилищата в селата - почти 100% са имали вода и електричество, около 66% - тоалетна и 82% - баня. В селските жилища процентът на отопление с централно парно е нулев, което пренасочва разходите за отопление към други горива.

Разходите за жилищни нужди у нас са втори по размер след хранителните разходи - около 31% от българите отделят финансите си предимно за храна и хранителни продукти.

Като цяло общата сума на страните-членки на ЕС, похарчена за жилищни нужди през миналата година, е приблизително около 2 400 млрд. евро, равняваща се на 16,4% от БВП на Евросъюза, отчита Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС жилищните разходи представляват най-съществената част от разходите на домакинствата, като през 2016 г. най-голям е бил делът на домакинствата със значителни жилищни разходи в Дания - 30%, Финландия - 28% и Великобритания - 27%, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26%.

На обратния полюс с най-нисък дял на разходи от домакинствата, изразходвани за жилищни нужди, са регистрирани в Малта - 10%, Литва - 15%, Кипър - 16% и Естония - 17%.

Според европейската статистика около 11% от населението на ЕС-28 e живеело през миналата година в домакинства, които са изразходвали 40% или повече от своя разполагаем доход за жилища. Най-високи са били жилищните разходи при наемателите с наеми по пазарни цени - 27%, а най-ниски - при лицата, живеещи в собствени жилища без заем или ипотека - около 7%, отчита Евростат.

През 2016 г. повече от половината от населението във всяка от държавите-членки на ЕС, е живеело в собствени жилища, като делът варира от 52% в Германия - до 96% в Румъния.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички