Близо 60 лекарства перманентно липсват в българските аптеки

Близо 60 лекарства перманентно липсват в българските аптеки
Източник: Pixabay

Постоянно имаме недостиг на лекарства, като причините са различни, най-често е т. нар. паралелен експорт. Има и други причини, свързани със снабдяването, производството и доставката не лекарства. Това каза Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки, пред "Фокус".

„Има цял списък с лекарства, 50-60, които перманентно ги няма“, обясни той и даде примери с лекарствата Клексан, Кепра, Янумет, Серетид.

„Някои са и животоспасяващи като Клексана, който се предписва на много бременни жени“, коментира Николай Костов. „Пораждат се стимули за изнасяне на лекарства, защото има големи разлики в цените между България и някои държави в ЕС“, посочи председателят на асоциацията. Според него някои аптеки по един или друг начин се възползват от тези разлики и изнасят лично или чрез посредник тези лекарства.

„Дефицитът на лекарства не е свързан само с тази практика, а и с чисто законовата част. Голяма част от лекарствата се изнасят съвсем законно, което също поражда дефицит“, поясни Николай Костов.

По думите му населените места без денонощна аптека не са малко, а в последните години се наблюдава отлив на отваряне и поддържане на денонощни аптеки. 

„Може би, защото търсенето през нощта намалява. Освен всичко друго, тази услуга започна да става изключително скъпа за тези, които имат аптеки“, коментира той. „Законът задължава собственикът на аптеката да назначава магистър-фармацевти през нощта, което вече е трудно дори през деня“, посочи Николай Костов и допълни, че това е изключително скъпи и нерентабилно за аптеките.

Според него търсенето е недостатъчно, за да поддържа денонощната услуга в аптеките.

„Има голям дефицит специално на магистър-фармацевти, други не искат да работят през нощта, скъпо е и е нерентабилно. Облекчаването на това изискване би направило по-възможно съществуването на такъв тип обекти“, каза още председателят на асоциацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.