Близо половината устройства с Android не са сигурни


Близо половината устройства с Android не са сигурни
Снимка: iStock/Guliver

2260

Близо половината от телефоните и таблетите с операционна система Android не са достатъчно сигурни. Това показват актуални данни на Google, цитирани от блога TechCrunch.

През последната година все пак има напредък. Общо 735 млн. устройства на над 200 производителя са получили обновления, които да подобряват сигурността на Android. Активните устройства с платформата обаче са над 1.2 млрд. и все още има много голяма част, които не получават важните корекции в сигурността.

Проблемът не е в Google. Компанията пуска обновления за сигурността всеки месец. След това обаче производителите на устройствата трябва сами да вземат тези софтуерни подобрения, да ги проверят за съвместимост с телефоните им и едва тогава да ги изпратят до устройствата на потребителите. Всичко това отнема време и ресурси и доста компании просто отказват да се ангажират, когато става дума за по-стари модели телефони.

Това създава доста голям брой устройства, които са уязвими на познати на хакерите атаки. Google казва, че се опитва да реши проблема по различни начини. Компанията съдейства на производителите и е успяла да намали забавянето на ъпдейтите от 9 на 6 седмици. През тази година има за цел да ускори процеса още повече, тъй като в Северна Америка дори новите и скъпи телефони не са достатъчно актуални - само 78% от тях имат актуален софтуер.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички