Bloomberg: Китай слага шпионски чипове в устройства за техгиганти, Apple: Не е вярно


Bloomberg: Китай слага шпионски чипове в устройства за техгиганти, Apple: Не е вярно
Снимка: Getty Images/Guliver

3858

Китайското правителство е инсталирало микрочипове в оборудване и устройства, произвеждани за американски технологични гиганти като Apple и Amazon. Чрез тях е събирало информация за търговски тайни и интелектуална собственост. Това твърди Bloomberg BusinessWeek в свое разследване, предизвикало бурни реакции в технологичния свят в САЩ.

Според статията чиповете са обект на разследване от страна на американското правителство от 2015 г. насам. Те били създадени и въведени от китайската сървърна компания Super Micro, която доставя продукти за центровете за данни на технологичните фирми.

Проблемът бил открит от независими разследващи, наети от доставчици на облачни услуги. Именно през 2015 г. Apple се отказа от сървърите на Super Micro и окончателно прекрати партньорството си с компанията през 2016 г. Сега обаче твърди, че това нямало общо с шпионски чипове.

Потребителски данни не са били откраднати чрез чиповете, уточняват от Bloomberg. Те цитират свои анонимни правителствени и корпоративни източници.

И Apple, и Amazon, и Super Micro категорично отрекоха твърденията.

"Разочаровани сме, че репортерите на Bloomberg не са били отворени към възможността техните източници да грешат. Вероятно бъркат тази история с инцидент от 2016 г., при който открихме инфектиран драйвър на един-единствен сървър на Super Micro в една от нашите лаборатории. Този случай беше единичен и не беше целенасочена атака срещу Apple", казват в свое официално изявление по темата производителите на iPhone.

От Amazon пък заявяват, че не са открили доказателства, който да сочат, че в закупения хардуер има подобни чипове.

Изявление има и от китайското външно министерство, в което се посочва, че "Китай е решителен защитник на киберсигурността".

Поднебесната империя отдавна е подозирана (но рядко директно обвинявана) в шпионаж чрез хардуера, който се прави там. Голяма част от електронните компоненти, използвани в американските устройства, се правят именно в Китай заради по-ниските цени на производство и труд. Подозираните кражби на интелектуална собственост са и сред основните аргументи за налагането на тежки санкции от страна на САЩ върху търговията с китайски стоки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички