Bloomberg: Кристалина Георгиева може да е следващият председател на ЕК

Bloomberg: Кристалина Георгиева може да е следващият председател на ЕК

Кристалина Георгиева може да оглави Европейската комисия. Това пише Bloomberg, като се позовава на източници, запознати дискусиите по време на срещата на върха на ЕС в Сибиу през миналата седмица.

Очакванията на социолозите са, че групите около ЕНП и ПЕС няма да контролират мнозинството от гласовете на евродепутати след европейските избори. Това означава, че ще трябва да се търси подкрепата на още една политическа група, за да се избере следващия председател на ЕК. Така водещите кандидати на ЕНП и ПЕС Манфред Вебер и Франс Тимерманс може да се окажат неизбираеми и се отваря възможност за човек извън списък. Кристалина Георгиева има силни шансове да успее, пише Bloomberg.

Предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. След това водещият претендент за поста трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите.

Георгиева е бивш заместник-председател на Европейската комисия, отговаряше за бюджета на ЕС през 2014 - 2016 г. Дългогодишен служител е на Световната банка. През 2017 г. зае специално създаден за нея пост там, който я прави втори по влияние човек в международната организация.   

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.