Боите за яйца на пазара са пълни с Е-та и алергени


Боите за яйца на пазара са пълни с Е-та и алергени
Снимка: Pixabay

6608

Какво обаче съдържат боите за яйца, които масово използваме?

При анализ на съдържанието им, се установява, че зад почти всеки цвят седи едно или няколко Е-та. В повечето случаи те са разрешени от европейското законодателство и могат да се влагат в боите за яйца. Въпреки това обаче през празничните дни се регистрират сигнали за странични ефекти като алергии, обриви, хрема, кашлица, ринит, колит и дори гастрит, астматичен бронхит и хиперактивност при децата, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че жълтата боя за яйца например се получава на базата на Е-102 (тартразин).

За получаването на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 представлява синтетичен оцветител, който се използва за оцветяване на бонбони, конфитюри, напитки и други хранителни продукти.

За получаването на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който доказано предизвиква алергии и обриви. Азорубинът вече е забранен за употреба в много страни, сред които Австрия, Норвегия, Швеция, като властите в го причисляват към групата на алергените, опасни за хората, страдащи от астма.

Производителите на великденските бои за яйца използват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за направата на син цвят. Това отново е оцветител със синтетичен произход, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се абсорбира слабо от стомашно-чревния тракт и може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се засилва особено за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е забранен в редица държави - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, но не и в България.

Във всички случай един оцветител е забранен за употреба заради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) представлява синтетичен оцветител, които се причислява към забранените вещества. Той е забранен за използване в хранителната промишленост. Причислява се към забранените вещества, защото съдържа анилин, което е токсично вещество, действащо неблагоприятно върху нервната система на хората. Този оцветител може да доведе до нарушения на паметта или да предизвика кислороден глад.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички