Бойчев: Въпросът е дали се извършват коректно заявените от ЧЕЗ инвестиции


Бойчев: Въпросът е дали се извършват коректно заявените от ЧЕЗ инвестиции
Снимка: БГНЕС

2572

Има проблем относно начина, по който се определят цените на тока. Това заяви червеният депутат Жельо Бойчев, който е и председател на Временната анкетна комисия за сделката за ЧЕЗ.

Според Бойчев основен въпрос е дали се извършват коректно всички заявени от ЧЕЗ инвестиции. Опитваме се като комисия да го разберем. Затова поискахме от председателя на КЕВР Иван Иванов информация относно заявените инвестиции от ЧЕЗ, кои са одобрени, защо, как се изпълняват, какъв е контролът и има ли проверка на изпълнението, какво показва тя, стана ясно от думите на депутата. Той напомни, че в крайна сметка един от елементите при формирането на цената на тока са точно необходимите инвестиции, които всяко ЕРП заявява и съответно колко и кои от тях се одобряват от КЕВР.

До нас има много сигнали, че инвестициите се извършват на завишени цени, че се възлагат на свързани дружества – затова искаме информация, уточни Бойчев пред Нова телевизия. Той добави и, че парламентът е законодателен орган, явно намеквайки, че има разследващи органи и трябва да има развитие там.

Според Жельо Бойчев е било ясно месеци назад, че "Инерком България" ще е купувачът на ЧЕЗ. Той се позова на писмо до Временната анкетна комисия от Първа инвестиционна банка, в което банката уточнявала, че издала писмо за интерес да финансира праг от 80 млн. евро по сделката. По думите на Бойчев отпреди седмица това писмо е издадено още в края на миналата година.

Управляващите сме малцинство във Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Няма какво да се крие около участието на държавата в сделката – няма нищо подозрително там, увери депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергийните въпроси в парламента Делян Добрев. Септември месец най-вероятно ще стане ясно дали "Инерком България" може да осигури финансиране да купи бизнеса на ЧЕЗ, уточни депутатът. Той беше категоричен, че всяка година ЕРП-тата искат голямо поскъпване на тока, но КЕВР в последните три години не им удовлетворяват исканията.

Добрев каза и, че правилно отпаднала идеята българската държава да влиза в сделката, защото това била сделка между две частни юридически лица.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички